Roy van Krieken Roy van Krieken
08/03/2022 20:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/03/2022 20:30

Veilig bitcoin bewaren? Dit moet je weten

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Veilig bitcoin bewaren? Dit moet je weten

Foto: Quinten Jacobs / Shutterstock.com

Het is vandaag de dag relevanter dan ooit. Hoe zorg je ervoor dat je zuurverdiende bitcoin (BTC) bezittingen op een veilige plek bewaard worden? Door de invasie van Oekraïne door Rusland gaan overheden achter crypto exchanges aan om te voorkomen dat Westerse sancties omzeild worden. Dit heeft als gevolg dat veel crypto investeerders zich afvragen of hun zuurverdiende crypto bezittingen wel veilig staan op bij exchange, en dit is niet geheel onterecht.

In dit artikel wordt daarom kort uiteengezet wat de veiligste optie is voor het bewaren van je cryptomunten en waar je op moet letten.

Bitcoin halving komt eigenlijk op het verkeerde moment: Coinbase
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Not your keys, not your coins

Verreweg de meeste crypto investeerders hebben hun bitcoin fortuin gestald op een van de vele grote crypto exchanges zoals Coinbase of het Nederlandse Bitvavo. In de basis is dit voor veel mensen prima geschikt, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s. Zelfs cryptocurrencies bewaren op een grote exchange draagt risico’s met zich mee.

Dit is onlangs maar weer eens volledig duidelijk geworden. Crypto exchanges werden opgeroepen om de crypto activa van Russische gebruikers te bevriezen. Hoewel crypto exchanges geen gehoor gaven aan deze oproep, blijft het feit dat zij wel degelijk de macht hebben dit inderdaad te doen.

Crypto exchanges zijn uiteindelijk degene die de keys van de crypto wallet op een exchange in handen hebben. Zij hebben de macht om gebruikers de toegang tot deze wallet te ontzeggen. Het gezegde gaat dan ook: “Not your keys, not your coins”. Dat wil niet zeggen dat het per definitie onveilig is om crypto op exchanges te bewaren, maar enkel dat gebruikers zich bewust moeten zijn van de mogelijke risico’s.

Crypto wallets

Als crypto exchanges niet ten alle tijden een veilige plek zijn om je crypto te bewaren, waar moet je ze dan stallen? Er bestaan nog een aantal andere mogelijkheden die over het algemeen als veiliger worden gezien. 

De veiligste optie is een zogeheten hardware wallet. Dit zijn fysieke apparaatjes die in principe nooit verbinding maken met het internet, extreem goed beveiligd zijn en speciaal ontworpen zijn voor het bewaren van crypto. Vooral de hardware wallets van Ledger, Trezor en Coinkite zijn op dit moment heel populair bij het grote publiek.  Op deze manier weet je zeker dat niemand ooit de toegang tot je cryptomunten kan ontzeggen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie