Blockchain technologie en games: hype of geen hype?

De gaming-industrie is er een om rekening mee te houden. Zo was de wereldwijde industrie in 2018 goed voor maar liefst $134,9 miljard en was dit een groei van 10,9% ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook hier in Nederland was de groei van de industrie opmerkelijk. Zo zou de Nederlandse markt in 2018 goed zijn geweest voor een omzet van tussen de €225 miljoen en €300 miljoen. (Zijn deze bedragen wel zo opmerkelijk als je je bedenkt dat ongeveer een derde van de wereldbevolking gamer is?) Met de opkomst van blockchain-technologie probeert ook de game-industrie te profiteren. De vraag rijst natuurlijk of hype de motivatie is of dat de technologie de wereld van gaming ook echt wat kan bieden.

CryptoKitties, het eerste spel dat werd gebouwd op de blockchain van Ethereum, groeide na de lancering van eind 2017 uit tot een succes. De game, die draait om het verzamelen van virtuele katten, strikte zelfs NBA supersterk Stephen Curry als eerste celebrity CryptoKitty.

crypto-insiders_telegram_banner

De eerste toepassingen van blockchain-technologie in games kon men vinden in spellen waarin je katten moet verzamelen, kaartspellen of een online casino. Tegenwoordig lees je over complexere spellen die gebruikmaken van blockchain-technologie. Denk bijvoorbeeld aan de Gaming Multiverse van Enjin waar games aan zijn toegevoegd die een complete economie met te verzamelen en te verkopen items bevatten. Daarnaast overwegen grote game-studios als Ubisoft ook het gebruik van blockchain-technologie. 

Blockchain lijkt zich te lenen voor games waarin er sprake is van een economie. Zo is de registratie van eigendommen niet afhankelijk van een derde partij zoals een game-ontwikkelaar en is de opgeslagen data op een blockchain onveranderbaar. In de praktijk houdt dit in dat spelers onderling bezittingen kunnen uitwisselen, al dan niet voor geld, en dat items ook echt eigendom kunnen zijn van spelers. 

Wellicht heb je het zelf een keer meegemaakt. Je hebt waardevolle items, zeldzame digitale beestjes of digitale tegoeden in een spel die je wil overhevelen naar een nieuwe versie of variant van het spel. Maar ja, computer says no. Ook hier kan blockchain-technologie uitkomst bieden. Zoals hierboven beschreven is het mogelijk om bezittingen op de blockchain op te slaan. Zo kan je, mits een nieuwe versie of variant van het spel op dezelfde blockchain is gebouwd, bezittingen overbrengen, waardoor je nooit meer vanaf nul hoeft te beginnen. 

Doordat data op de blockchain niet zomaar te veranderen is, wordt er ook een eerlijke omgeving gecreëerd. Zodra een game op de blockchain draait, zijn ook alle regels in het spel onderhevig aan die blockchain. De spelregels die door een game-ontwikkelaar zijn bedacht zijn dan ook altijd van kracht, transparant, en kunnen niet worden omzeild. 

Je zou natuurlijk kunnen stellen dat de financiële sector veel meer baat heeft bij het decentrale karakter van blockchain-technologie dan de gaming-industrie. Echter spelen zoveel mensen games en groeit de markt zo hard dat het niet vreemd is dat ook deze industrie zich waagt aan blockchain-technologie met het oog op de voordelen die de technologie biedt. 

Crypto Insider David legt in zijn nieuwste bitcoin (BTC) koers weekanalyse uit dat hij de koers op dit moment bullish vindt! Wil je weten wat hij voor de lange termijn verwacht? Lees dan hier verder.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
SATOS
€39.364,90 Kopen
1
Bitvavo
€38.620,30 Kopen
2
Bitcoinmeester
€39.037,80 Kopen
3
Litebit
€39.103,10 Kopen
Meer nieuws

Buy the dip: Grote investeerders blijven bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) kopen

De koersen kregen de afgelopen dagen flinke klappen en bitcoin (BTC) toonde ook gisteren nog een wat slappe indruk. De correctie die bitcoin duizenden...

Bitcoin koers aardig volatiel! Madelon bespreekt de redenen in een nieuwe Madelon Praat

De bitcoin koers beweegt met aardig wat volatiliteit en onlangs piekte de koers net even boven die van goud uit. Vervolgens werd weer een...

Oxygen houdt exclusieve AMA sessie met Crypto Insiders, ontvangt grote investering en organiseert token sale!

Oxygen (OXY) wil binnenkort de decentralized finance, of DeFi-, markt naar het grote publiek brengen. Het project heeft zojuist een investering van $40 miljoen...

Chainlink (LINK) voert grote update door en dat brengt deze voordelen met zich mee!

Chainlink onthult op 24 februari Off-Chain Reporting (OCR). Het is de grootste herziening van het netwerk sinds de lancering op Ethereum (ETH) in 2019,...

Ethereum (ETH) ecosysteem ontploft en breekt records, maar er is een nadeel

Het Ethereum (ETH) netwerk is zeer druk dit jaar, en dat komt mede dankzij de exploderende decentralized finance (DeFi) markt. Volgens Ryan Watkins van onderzoeksbureau...

Premium van bitcoin (BTC) fonds Grayscale daalt naar laagste punt sinds 2015, wat zijn de gevolgen?

Na de flash crash van 22 februari bleef de bitcoin (BTC) koers op 23 februari een bearish patroon tonen en zakte de prijs meerdere...