Ivo Melchers Ivo Melchers
24/12/2022 20:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/12/2022 20:06

Cardano schitterde in 2022, ondanks bearmarkt

cardano-ada-logo
Cardano nieuws

Foto: shinshila/Shutterstock

Cardano (ADA) lijkt zich niks aan te trekken van de huidige bearmarkt als het gaat om on-chain statistieken. De Cardano koers is echter wel flink geraakt, aangezien het vanaf de all-time high met een astronomische 92% is gedaald.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Groei Cardano netwerk

Volgens data van de Cardano Foundation hebben de belangrijkste netwerkactiviteiten een mooie groei doorgemaakt in het afgelopen jaar, ondanks de heersende dalende trend van de markt. De on-chain statistieken zijn afkomstig van 16 december en vergeleken met een jaar eerder.

Eerder kon je al in het Cardano nieuws lezen dat het aantal smart contracts flink was gestegen in het afgelopen jaar. Eind november stond de teller op 3.791, maar inmiddels registreert het netwerk een totaal van 4.445 smart contracts. Dit betreft een stijging van 394% vergeleken met een jaar eerder.

Daarnaast is het aantal native tokens op het netwerk in het afgelopen jaar met 192% gestegen tot 7,3 miljoen verschillende tokens. Ook het aantal transacties op het Cardano netwerk blijft niet achter bij deze forse percentages. Het aantal steeg namelijk met 139% tot 56,9 miljoen.

Als laatste is het aantal wallets op het netwerk met 47% gestegen tot 3,8 miljoen. 1,24 miljoen wallets zijn zogenoemde ´delegated wallets´; een stijging van 27% ten opzichte van een jaar geleden. Het Cardano protocol maakt gebruik van een delegated proof-of-stake waar ADA-holders hun tokens kunnen delegeren aan een bepaalde staking pool om transactieblokken op het netwerk te beveiligen en te valideren.

Advertentie

Vasil hard fork

Op 22 september had Cardano de langverwachte vasil update succesvol geactiveerd. Dit was een grote update voor het netwerk en werd dan ook meerdere keren uitgesteld. Als gevolg van deze hard fork werden transacties sneller en goedkoper. Daarnaast zou het smart contracts meer functionaliteiten geven. Het laatste heeft ook zo zijn effect gehad op de groei van het aantal smart contracts op het netwerk. Deze is namelijk flink gestegen in de afgelopen maanden, volgens data van Cardano Blockchain Insights.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Lerares ruilt krijtje voor crypto, gewaagde zet zorgde voor miljoenen
Advertentie

Trending Cardano nieuws

Cardano bereidt grote update voor, vorige keer steeg ADA 130%
Cardano bereidt grote update voor, vorige keer steeg ADA 130%
Mislukte hack bewijst kracht Cardano: analisten voorspellen ADA-rally
Cryptomarkt in shock: Topanalist noemt ADA en XRP ‘waardeloze hype’
Advertentie