Simon Bosch Simon Bosch
05/03/2023 20:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/03/2023 20:30

84% van ethereum stakers staat in het rood, een slecht voorteken?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
84% van ethereum stakers staat in het rood, een slecht voorteken?

Foto: Eddie5/Shutterstock

Ethereum (ETH) zal volgens de verwachte planning in april een grote upgrade ondergaan onder de codenaam Shanghai. Dit moet het onder andere mogelijk maken om staked ETH (stETH) weer gemakkelijk te kunnen versturen en verkopen. Dat is ook hard nodig, want bijna alle stakers staan op het moment van schrijven niet in de plus.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

84% van de Ethereum stakers staat onder water

Dat blijkt uit on-chain data van Dune. Op het moment van schrijven staat slechts 16,5% van de ETH in het bijbehorende smart contract in het groen. De rest van de ether is dus allemaal in het contract vastgezet voor een prijs die hoger was dan 1.475 euro.

Dat is ook niet zo vreemd als je je bedenkt dat de ETH koers zijn all-time high vond op ruim 4.100 euro. Ook zijn staking-diensten die het principe een stuk gemakkelijker maken, zoals Lido en Coinbase, nog niet zo lang hiermee bezig.

Op het moment zit 14,6% van alle ETH vast in het betreffende contract. En in het geval van Ethereum betekent vast ook écht vast, althans wel voor nu. Op bijvoorbeeld Cardano (ADA) kunnen stakers het stakingcontract gewoon beëindigen, waarna ze hun ADA-tokens terugkrijgen.

Bij Ethereum kan dat pas als er een grote upgrade plaatsvindt. De aanstaande upgrade moet het mogelijk maken om ETH net alle tijden los te maken, zodat je het gewoon weer kunt gebruiken voor andere smart contracts en om te verkopen.

Advertentie

Shanghai upgrade slecht nieuws voor ETH?

Wat voor invloed de Shanghai-upgrade gaat hebben op de Ethereum prijs valt nog maar te bezien. Zodra de upgrade voltooid is moet de stETH die nu niet verplaatst kan worden dat opeens wel zijn, waardoor de mensen die in het rood staan kunnen verkopen.

De vorige grote upgrade die Ethereum onderging droeg de naam The Merge. Hierna vond een zogenaamde sell-the-news-gebeurtenis plaats, waardoor de prijs in een enkele dag met 10% daalde. Sommige analisten zagen deze klap aankomen. Uiteraard is nooit uit te sluiten dat dit niet nog eens gebeurt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie