Ivo Melchers Ivo Melchers
02/07/2023 07:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/07/2023 07:30

Belangrijke on-chain Ethereum data van afgelopen kwartaal op een rijtje

Nieuws
Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

Het tweede kwartaal van dit jaar is inmiddels tot een einde gekomen en in veel verschillende opzichten was het een rollercoaster voor Ethereum (ETH), het grootste smart contract netwerk van het moment. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het Ethereum netwerk van de afgelopen drie maanden? IntoTheBlock heeft alles op een rijtje gezet.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum Shapella update

Het afgelopen kwartaal zal in zekere zin de geschiedenisboeken in gaan voor Ethereum, aangezien de lang geanticipeerde Shapella hard fork heeft plaatsgevonden. Om precies te zijn was 12 april de dag dat de update werd uitgevoerd: sindsdien kunnen gebruikers hun ETH opnemen uit de staking contracten. Sinds de introductie van de Beacon Chain eind 2020 was het mogelijk om ether te staken, maar het daadwerkelijk opnemen van je munten behoorde destijds nog niet tot de mogelijkheden.

Het aantal gestakete ETH kwam slechts twee weken in een neerwaartse trend en sindsdien nam de interesse onder investeerders om hun ether vast te zetten in het netwerk alleen maar toe. De introductie van het flexibele staken heeft veel investeerders ertoe geleid om bij te dragen aan de validatie en veiligheid van de blockchain om een passief inkomen te verdienen.

Eerder deze week kon je al voorbij zien komen dat de hoeveelheid gestakete ethereum een nieuw record had bereikt van maar liefst 23,3 miljoen ETH.

Advertentie

ETH transactiekosten liepen flink uit de hand

Een terugkerend probleem voor het Ethereum netwerk zijn de torenhoge transactiekosten die de hoek om komen kijken wanneer het netwerk drukbezocht is. Ook in het afgelopen kwartaal nam de kritiek wat dat betreft weer enorm toe alsmede een gigantische hype rondom memecoins.

In totaal is er 828 miljoen dollar aan gas fees betaald in de afgelopen drie maanden. Dit was maar liefst 83 procent meer dan in het eerste kwartaal van het jaar.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

ETH uitstroom en inflatie

Er is bovendien een flinke hoeveelheid ether van de beurzen afgehaald de afgelopen drie maanden, wat over het algemeen als bullish kan worden beschouwd voor de ETH koers. De netto-uitstroom staat gelijk aan meer dan 5 miljard dollar aan ether en kwam in een stroomversnelling nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission aanklachten had ingediend tegen Binance en Coinbase.

Een deel van de transactiekosten op het Ethereum netwerk wordt geburnd, ofwel vernietigd. Sinds de Merge is de hoeveelheid ETH dat per block wordt uitgegeven met 90 procent gedaald. Wanneer de netwerkactiviteit nu hoog genoeg is, betekent dit dat het netwerk deflatoir is. Dit houdt in dat er meer wordt vernietigd dan er wordt gecreëerd. Mei blijkt nu zelfs de meest deflatoire maand te zijn in de geschiedenis van het netwerk met een percentage van -3,75 procent.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie