Ivo Melchers Ivo Melchers
05/04/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/04/2023 05:00

Dit is waarom Vitalik Buterin enthousiast is over nieuwe Ethereum update

icon-ethereum
Ethereum nieuws

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Vorige week kon je in het altcoin nieuws lezen dat Polygon, een layer-2 schalingsoplossing op Ethereum (ETH), de bètaversie van de langverwachte zkEVM update had gelanceerd. Met de zero-knowledge Ethereum Virtual Machine (zk-EVM) belooft het lagere transactiekosten en meer transactiecapaciteit voor smart contracts.

Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, wil zk-EVM’s bouwen op de eerste laag van Ethereum om het verificatieproces op de basis blockchain te versnellen.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Zk-EVM op Ethereum

Buterin legde in een blogpost van 31 maart uit dat zk-EVM’s geïntroduceerd kunnen worden op de basislaag van Ethereum zonder dat dat ten koste zal gaan van de decentralisatie en veiligheid van het netwerk. De technologie stelt de EVM in staat om smart contracts uit te voeren met ZK-proofs. Dit betekent dat berekeningen bewezen kunnen worden zonder dat daarvoor alle data gedeeld hoeft te worden.

Ethereum is ontwikkeld met een zogenoemde ‘multi-client filosofie’ om decentralisatie op protocolniveau te waarborgen, legt Buterin uit. Met de integratie van zk-EVM’s op de Ethereum laag zou er sprake zijn van een derde type client.

De andere twee zijn de consensus en executie clients. De consensus client implementeert Proof-of-Stake (PoS) om te garanderen dat nodes consensus bereiken over de transactiegeschiedenis. De executie client luistert naar nieuwe transacties en zorgt ervoor dat deze uitgevoerd worden in de standaard EVM en bewaart een kopie van de laatste status van de blockchain.

Makkelijker een Ethereum full node

Buterin erkende dat de zk-EVM infrastructuur gegevensinefficiëntie en latentieproblemen zou kunnen veroorzaken, maar zei dat die uitdagingen niet ‘’te moeilijk zouden zijn om te overwinnen”.

Als het zk-EVM ecosysteem wordt geïmplementeerd, zou het runnen van een full node op Ethereum nog eenvoudiger worden. Buterin zei het volgende hierover:

‘’Ethereum blokken zouden kleiner zijn dan vandaag, iedereen zou een full node op zijn laptop of zelfs zijn telefoon of in een browserextensie kunnen draaien, en dit zou allemaal gebeuren met behoud van de voordelen van Ethereum’s multi-client filosofie.”

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Advertisement
Advertisement