‘Ethereum ETF’s maken crypto kapot’, aldus crypto-baas

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin-ETF's verliezen honderden miljoenen in aanloop naar CPI & FOMC

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

De goedkeuring van spot Ether exchange-traded funds (ETF’s) in de Verenigde Staten heeft geleid tot veel enthousiasme onder investeerders. Deze nieuwe ontwikkeling stuit ook op kritiek binnen de crypto-gemeenschap vanwege zorgen over centralisatie.

Discussie om ETH ETF’s

De introductie van crypto’s als bitcoin (BTC) en ether (ETH) heeft de financiële wereld getransformeerd door de noodzaak van tussenpersonen te elimineren. Dit maakt het overmaken van geld  mogelijk zonder afhankelijk te zijn van een centrale autoriteit. Maar met de komst van ETF’s worden deze voordelen mogelijk tenietgedaan, volgens Mona El Isa, oprichter van Avantgarde Finance.

“ETF-uitgevers brengen verouderde technologie terug in crypto-producten en ondermijnen zo het oorspronkelijke doel, alleen maar om relevant te blijven,” vertelde El Isa aan CoinTelegraph.

De structuur en regelgeving van ETF’s zorgen voor vertrouwen en herkenbaarheid bij conventionele beleggers.

El Isa benadrukt echter dat het benaderen van Ethereum via een ETF de voordelen van Ethereum’s gedecentraliseerde ontwerp mist.

“Na verloop van tijd, wanneer beleggers meer vertrouwd raken met cryptocurrencies, zullen ze Ethereum noncustodial willen houden om te profiteren van de volledige voordelen van de technologie: lage kosten, eliminatie van tegenpartijrisico en de mogelijkheid om direct te handelen,” aldus El Isa.

Self-custody van crypto

Door self-custody wallets zijn gebruikers zelf verantwoordelijk voor het houden van hun private keys en activa. In tegenstelling tot deze self-custodial oplossingen, hebben spot crypto ETF’s deze mogelijkheid niet, omdat ze vertrouwen op derde partijen zoals Coinbase om de cryptocurrency op te slaan.

Hao Yang, hoofd financiële producten bij Bybit, nuanceert: “Terwijl Buterin zelf de uitdagingen van Ethereum, zoals MEV en liquid staking, aanpakt, is er geen twijfel dat er een langdurige strijd voor de boeg ligt om de balans te bewaren en ervoor te zorgen dat Ethereum zo gedecentraliseerd en democratisch mogelijk blijft.”

Toekomst van de crypto-industrie

El Isa is echter niet de enige die sceptisch is over crypto ETF’s vanwege zorgen over centralisatie. Josef Tětek, een bitcoin-analist bij Trezor, betoogde dat spot bitcoin ETF’s beleggers verder kunnen verwijderen van self-custody of zelfs miljoenen ongedekte bitcoins kunnen creëren.

Matej Zak, CEO van Trezor, waarschuwt ook dat het opslaan van de onderliggende cryptocurrency van een ETF op platforms zoals Coinbase spot crypto ETF’s kwetsbaar maakt voor hacks.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie