‘Ethereum ETF’s maken crypto kapot’, aldus crypto-baas

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin-ETF's verliezen honderden miljoenen in aanloop naar CPI & FOMC

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

De goedkeuring van spot Ether exchange-traded funds (ETF’s) in de Verenigde Staten heeft geleid tot veel enthousiasme onder investeerders. Deze nieuwe ontwikkeling stuit ook op kritiek binnen de crypto-gemeenschap vanwege zorgen over centralisatie.

Discussie om ETH ETF’s

De introductie van crypto’s als bitcoin (BTC) en ether (ETH) heeft de financiële wereld getransformeerd door de noodzaak van tussenpersonen te elimineren. Dit maakt het overmaken van geld  mogelijk zonder afhankelijk te zijn van een centrale autoriteit. Maar met de komst van ETF’s worden deze voordelen mogelijk tenietgedaan, volgens Mona El Isa, oprichter van Avantgarde Finance.

“ETF-uitgevers brengen verouderde technologie terug in crypto-producten en ondermijnen zo het oorspronkelijke doel, alleen maar om relevant te blijven,” vertelde El Isa aan CoinTelegraph.

De structuur en regelgeving van ETF’s zorgen voor vertrouwen en herkenbaarheid bij conventionele beleggers.

El Isa benadrukt echter dat het benaderen van Ethereum via een ETF de voordelen van Ethereum’s gedecentraliseerde ontwerp mist.

“Na verloop van tijd, wanneer beleggers meer vertrouwd raken met cryptocurrencies, zullen ze Ethereum noncustodial willen houden om te profiteren van de volledige voordelen van de technologie: lage kosten, eliminatie van tegenpartijrisico en de mogelijkheid om direct te handelen,” aldus El Isa.

Self-custody van crypto

Door self-custody wallets zijn gebruikers zelf verantwoordelijk voor het houden van hun private keys en activa. In tegenstelling tot deze self-custodial oplossingen, hebben spot crypto ETF’s deze mogelijkheid niet, omdat ze vertrouwen op derde partijen zoals Coinbase om de cryptocurrency op te slaan.

Hao Yang, hoofd financiële producten bij Bybit, nuanceert: “Terwijl Buterin zelf de uitdagingen van Ethereum, zoals MEV en liquid staking, aanpakt, is er geen twijfel dat er een langdurige strijd voor de boeg ligt om de balans te bewaren en ervoor te zorgen dat Ethereum zo gedecentraliseerd en democratisch mogelijk blijft.”

Toekomst van de crypto-industrie

El Isa is echter niet de enige die sceptisch is over crypto ETF’s vanwege zorgen over centralisatie. Josef Tětek, een bitcoin-analist bij Trezor, betoogde dat spot bitcoin ETF’s beleggers verder kunnen verwijderen van self-custody of zelfs miljoenen ongedekte bitcoins kunnen creëren.

Matej Zak, CEO van Trezor, waarschuwt ook dat het opslaan van de onderliggende cryptocurrency van een ETF op platforms zoals Coinbase spot crypto ETF’s kwetsbaar maakt voor hacks.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie