Roy van Krieken Roy van Krieken
10/03/2023 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/03/2023 20:01

Is ETH toch een effect? Crypto exchange KuCoin aangeklaagd in de VS

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Is ETH toch een effect? Crypto exchange KuCoin aangeklaagd in de VS

Foto: Mihai Simonia/Shutterstock

Slecht nieuws voor wereldwijde crypto exchange KuCoin. Het wordt namelijk door de Amerikaanse staat New York voor de rechter gesleept, dat meldt de procureur-generaal (AG) van New York, Letitia James. Volgens haar heeft KuCoin effectenwetgeving in de staat overtreden door de verkoop van cryptocurrencies als effecten, ofwel securities, te faciliteren. Bijzonder in de aanklacht is het feit dat ethereum (ETH) specifiek genoemd wordt als een dergelijke security.

Ethereum-ETF race barst los: aanvragers onthullen kosten
Ethereum-ETF race barst los: aanvragers onthullen kosten

KuCoin voor de rechter

De aanklacht beweert dat KuCoin een marketingcampagne heeft gevoerd om inwoners van New York aan te trekken en hen heeft aangemoedigd om te handelen op hun platform. Dit wordt beschouwd als een overtreding van de ‘Martin Act’, een wet die de verkoop van niet-geregistreerde effecten en grondstoffen in de staat New York verbiedt.

Als gevolg van de rechtszaak eist de AG van KuCoin een onmiddellijke stopzetting van de verkoop van deze niet-geregistreerde effecten en grondstoffen aan inwoners van New York, evenals de betaling van een onbekend bedrag aan boetes.

Is ethereum een security?

Wat direct opvalt aan de aanklacht is het feit dat sommige cryptocurrencies heel direct als securities worden bestempeld. Dit zijn onder meer LUNA, UST, en in het bijzonder ETH. Dit is de eerste keer dat een toezichthouder of wetgever in de Verenigde Staten heel concreet ethereum als zodanig benoemt.

Volgens James voldoet ETH aan alle voorwaarden om als security gezien te worden. Daarnaast wordt de recente rechtszaak tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission en crypto project LBRY aangehaald door AG James. 

Een tijdje terug was in het crypto nieuws te lezen dat de de rechter hier een vonnis waarin werd gesteld dat de LBRY crypto een security was. Destijds bestond al direct de angst dat deze uitspraak in het vervolg bij andere rechtszaken gebruikt zou gaan worden als jurisprudentie. Hier bleken we dus niet lang op te hoeven wachten.

De gevolgen van deze rechtszaak zouden groot kunnen zijn, zeker voor crypto exchanges die actief zijn in de staat New York. Als ethereum in deze zaak inderdaad door de rechter als security wordt aangemerkt zullen veel van deze exchanges hun bedrijfsvoering aardig op de schop moeten gaan om in overeenstemming te blijven met geldende effectenwetgeving.

Aan de andere kant zou het mogelijk ook voor eens en altijd antwoord kunnen geven op een vraagstuk dat al jaren voor onduidelijkheid zorgt binnen de hele crypto markt.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021, een rol die hij kreeg via een aanbeveling. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Ethereum ETF’s kunnen $15 miljard ophalen tegen eind 2025
Bitcoin stabiel richting all-time high, Ethereum blijft fors achter
Ethereum ETF’s kunnen nog wel even duren, zegt SEC-hoofd Gary Gensler
Ethereum-revolutie nabij: Laatste horde voor ETH ETF’s genomen
Ethereum-ETF race barst los: aanvragers onthullen kosten
Ethereum-ETF race barst los: aanvragers onthullen kosten
Advertentie