Simon Bosch Simon Bosch
29/03/2024 14:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2024 12:10

Vitalik Buterin wil Ethereum staking op de schop nemen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum's Vitalik Buterin waarschuwt voor fusie van AI en crypto

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Sinds de Merge-upgrade in september van 2022 is het Ethereum (ETH) netwerk officieel overgestapt van Proof-of-Work (PoW) op Proof-of-Stake (PoS). Dit heeft de blockchain een stuk efficiënter gemaakt, maar het heeft niet alleen maar voordelen met zich meegebracht. Zo is het netwerk volgens critici nu veel gecentraliseerder. Ethereum-bedenker Vitalik Buterin wil een oplossing.

Worldcoin onthult nieuw Ethereum netwerk voor ‘echte mensen’
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum veel te gecentraliseerd?

Centralisatie is al jaren een discussiepunt in blockchainland, maar sinds de Merge-upgrade is dit onderwerp veel prominenter geworden. Slechts een handvol entiteiten beheren namelijk een flinke meerderheid van alle ETH in het stakingcontract, blijkt uit on-chain gegevens van Nansen. Sterker nog, slechts twee gecentraliseerde bedrijven, Lido Finance en Coinbase, hebben respectievelijk 30% en 16% van alle staked ETH in handen. Slechts 32% is van andere partijen, waaronder van mensen die zelf hun eigen node hebben opgezet.

Dat roept nogal wat vragen op over decentralisatie. Dezelfde bedrijven zijn namelijk validators, en verwerken dus de transacties op de blockchain. Na de Merge is het merendeel van deze validators overgestapt op software waarmee transacties gemakkelijk kunnen worden gecensureerd. Het Amerikaanse Ministerie van Financiën vereiste dit, omdat de Ethereum-blockchain via crypto mixers zoals Tornado Cash het mogelijk maakte om crimineel geld wit te wassen. De gecentraliseerde bedrijven moesten hier wel mee akkoord gaan om aan de wet te voldoen.

Advertentie

Vitalik Buterin wil centralisatie Ethereum oplossen

Op sociale mediaplatform X beschrijft de uitvinder dat het probleem in de praktijk zich ook manifesteert bij netwerkproblemen – niet alleen censuur vormt dus een probleem. Sommige validators delen namelijk infrastructuur met elkaar. Als één zo’n ‘cluster’ tegen problemen aan loopt, dan is de kans groter dat alle validators in de cluster hier last van hebben.

Daarom stelt hij voor om de staking-rendementen licht aan te passen. Zo is het denkbaar dat mensen die zelf een validator hebben een hoger rendement halen dan mensen die hun coins onderbrengen bij een derde partij. Echter noemt hij nog geen concrete plannen.

Eerder al was te lezen dat Buterin zich boog over het probleem van centralisatie van het Ethereum netwerk. Destijds sprak hij over ‘rainbow staking‘ als mogelijke oplossing, waarmee het staken wordt ondergebracht in een ‘lichte’ en ‘zware’ categorie. Dit zou het staken van ETH aantrekkelijker moeten maken voor een individu, zonder dat zij zich bij grote partijen als Lido aan hoeven sluiten om mee te doen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie