Simon Bosch Simon Bosch
29/03/2024 14:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2024 12:10

Vitalik Buterin wil Ethereum staking op de schop nemen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum's Vitalik Buterin waarschuwt voor fusie van AI en crypto

Foto: Alexey Smyshlyaev/Shutterstock

Sinds de Merge-upgrade in september van 2022 is het Ethereum (ETH) netwerk officieel overgestapt van Proof-of-Work (PoW) op Proof-of-Stake (PoS). Dit heeft de blockchain een stuk efficiënter gemaakt, maar het heeft niet alleen maar voordelen met zich meegebracht. Zo is het netwerk volgens critici nu veel gecentraliseerder. Ethereum-bedenker Vitalik Buterin wil een oplossing.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum veel te gecentraliseerd?

Centralisatie is al jaren een discussiepunt in blockchainland, maar sinds de Merge-upgrade is dit onderwerp veel prominenter geworden. Slechts een handvol entiteiten beheren namelijk een flinke meerderheid van alle ETH in het stakingcontract, blijkt uit on-chain gegevens van Nansen. Sterker nog, slechts twee gecentraliseerde bedrijven, Lido Finance en Coinbase, hebben respectievelijk 30% en 16% van alle staked ETH in handen. Slechts 32% is van andere partijen, waaronder van mensen die zelf hun eigen node hebben opgezet.

Dat roept nogal wat vragen op over decentralisatie. Dezelfde bedrijven zijn namelijk validators, en verwerken dus de transacties op de blockchain. Na de Merge is het merendeel van deze validators overgestapt op software waarmee transacties gemakkelijk kunnen worden gecensureerd. Het Amerikaanse Ministerie van Financiën vereiste dit, omdat de Ethereum-blockchain via crypto mixers zoals Tornado Cash het mogelijk maakte om crimineel geld wit te wassen. De gecentraliseerde bedrijven moesten hier wel mee akkoord gaan om aan de wet te voldoen.

Advertentie

Vitalik Buterin wil centralisatie Ethereum oplossen

Op sociale mediaplatform X beschrijft de uitvinder dat het probleem in de praktijk zich ook manifesteert bij netwerkproblemen – niet alleen censuur vormt dus een probleem. Sommige validators delen namelijk infrastructuur met elkaar. Als één zo’n ‘cluster’ tegen problemen aan loopt, dan is de kans groter dat alle validators in de cluster hier last van hebben.

Daarom stelt hij voor om de staking-rendementen licht aan te passen. Zo is het denkbaar dat mensen die zelf een validator hebben een hoger rendement halen dan mensen die hun coins onderbrengen bij een derde partij. Echter noemt hij nog geen concrete plannen.

Eerder al was te lezen dat Buterin zich boog over het probleem van centralisatie van het Ethereum netwerk. Destijds sprak hij over ‘rainbow staking‘ als mogelijke oplossing, waarmee het staken wordt ondergebracht in een ‘lichte’ en ‘zware’ categorie. Dit zou het staken van ETH aantrekkelijker moeten maken voor een individu, zonder dat zij zich bij grote partijen als Lido aan hoeven sluiten om mee te doen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie