Roy van Krieken Roy van Krieken
14/07/2022 15:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/07/2022 15:04

Zorgt de Ethereum Merge voor lagere transactiekosten?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Zorgt de Ethereum Merge voor lagere transactiekosten?

Foto: Bits And Splits/Shutterstock

De langverwachte merge op Ethereum (ETH) komt, ondanks de eindeloze vertragingen, steeds dichterbij. Deze update zal ervoor zorgen dat het netwerk niet langer volgens een proof-of-work (PoW) consensus model werkt, maar volgens een proof-of-stake (PoS) consensus model. Dit heeft veel voordelen, maar worden de torenhoge transactiekosten van het Ethereum netwerk hiermee ook aangepakt?

Wachtrij om Ethereum-validator te worden stijgt enorm
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Ethereum gas fees

Deze transactiekosten, ofwel gas fees, zijn soms op Ethereum torenhoog. Zo hoog zelfs dat het op die momenten haast niet rendabel is om het netwerk te gebruiken. Vooral tijdens periodes van hoge activiteit kunnen de gas fees op Ethereum echt de spuigaten uitlopen. Dit wordt veelal dan ook gezien als een van de grootste tekortkomingen van Ethereum.

Veel gebruikers hopen dat de aankomende merge een einde zal maken aan deze astronomische transactiekosten, maar is dit wel een realistische verwachting? Volgens decentralized finance (DeFi) onderzoeker Vivek Raman zal de merge, teleurstellend genoeg, helemaal niets veranderen aan de gas fees op het Ethereum netwerk.

Ethereum merge

Volgens Raman zullen de transactiekosten op het layer-1 Ethereum netwerk niet veranderen na afloop van de merge. Volgens Raman was dit namelijk ook helemaal niet insteek van deze grote update. Het gaat er puur om dat Ethereum overschakelt naar een proof-of-stake consensus model.

Raman stelt dat de gas fees op Ethereum gebaseerd zijn op block space demand en totaal niet op het consensus model waar het netwerk op draait. Er worden geen aanpassingen gedaan aan deze block space, dus zal het systeem waarmee de gas fees worden berekend ook niet veranderen. Dat is natuurlijk teleurstellend voor crypto investeerders die spoedig een einde aan de hoge gas fees hadden verwacht.

Volgens Raman bestaan er echter nu al uitstekende manieren om de transactiekosten op Ethereum laag te houden. Dat kan namelijk door gebruik te maken van layer-2  schaaloplossingen die bovenop het Ethereum netwerk zijn gebouwd. Wellicht het bekendste voorbeeld van zo’n project is Polygon (MATIC). Op deze manier kunnen hoge gas fees als het ware vandaag de dag al omzeild worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie