Ivo Melchers Ivo Melchers
27/08/2023 11:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/08/2023 11:00

3,7 kilo aan gevonden goudstaven vinden na 4 jaar eindelijk een thuis

icon-finance
Finance nieuws
3,7 kilo aan gevonden goudstaven vinden na 4 jaar eindelijk een thuis

Foto: Pixfiction/Shutterstock

In oktober 2019 werd er een opmerkelijke vondst gedaan in een Zwitserse trein. Een pakketje met maar liefst 120 goudstaven, die tezamen 3,7 kilo wegen, bleef onverhoopt achter. Nu, bijna 4 jaar later, wordt er een punt gezet achter het bizarre verhaal en krijgt de enorme berg aan edelmetalen eindelijk weer een thuis.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

213.000 euro aan gevonden goud

De goudstaven werden ontdekt in een trein die vanuit Sankt Gallen, een stad in het Oostelijke deel van Zwitserland, onderweg was naar het toeristische Luzern. De autoriteiten van Luzern hebben zich jarenlang uitgesloofd om de rechtmatige eigenaar te vinden.

De gedachte dat de goudstaven gestolen zouden zijn spookte in het begin vanzelfsprekend rond bij het onderzoeksteam. Echter stond er een logo met serienummer op de goudstaven en wanneer deze gestolen zouden zijn, was dit makkelijk te achterhalen.

De goudstaven werden door een treinmedewerker in een wit pakketje in een plastic zak aangetroffen. Een belangrijk detail is het feit dat het pakketje geadresseerd was aan het International Committee of the Red Cross (ICRC), de overkoepelende organisatie van het Rode Kruis.

In 2020 is er bovendien een oproep geplaatst waarin de eigenaar werd verzocht zich binnen 5 jaar te melden bij het Openbaar Ministerie in Luzern. Na het verstrijken van deze deadline zou het goud eigendom worden van de Zwitserse staat.

Om precies te zijn dragen de gevonden goudstaven een totaal gewicht van 3,732 kg, wat tegen de huidige goudkoers zo’n 213.000 dollar waard is. Toen de goudstaven gevonden werden, hing hier nog een prijskaartje aan van ongeveer 131.000 euro.

Goud bestaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bitcoin (BTC), al duizenden jaren. Het heeft dan ook een ijzersterke reputatie opgebouwd als veilige haven in tijden van economische onzekerheden. Desondanks heeft het de afgelopen jaren dus ook nog eens een mooi rendement opgeleverd.

Het Nederlandse GoldRepublic biedt je nu de uitgelezen mogelijkheid om je portfolio uit te breiden met het waardevolle edelmetaal. Nieuwe gebruikers ontvangen nu gratis 1 gram goud ter waarde van bijna 60 euro. Als je een account aanmaakt via deze link en voor 100 euro aan edelmetalen koopt, ontvang je dit welkomstcadeau.

Na 4 jaar tóch naar Rode Kruis

Het parket in Luzern heeft op 25 augustus middels een persbericht naar buiten gebracht dat de zoektocht is gestaakt. Er wordt aangegeven dat de Zwitserse autoriteiten uitgebreid hebben gezocht, maar zonder succes de eigenaar hebben weten te achterhalen.

Er wordt vermeld dat de zaak is geseponeerd, aangezien ‘’noch de eigenaar van het goud, noch een verband met een mogelijk vermogensdelict kon worden vastgesteld’’.

Aangezien het pakketje gericht was aan het ICRC, zullen deze nu alsnog verstuurd worden naar de internationale organisatie.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement