Redactie Redactie
11/09/2022 06:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/09/2022 06:30

Begrijp je ‘Circle of Competence’

icon-finance
Finance nieuws
Begrijp je 'Circle of Competence'

Foto: Sergey Nivens/Shutterstock

Warren Buffet en Charlie Munger hebben het regelmatig over je ‘Circle of Competence’ kennen. Maar wat is dat nou precies, hoe weet je wat jouw circle of competence is en waarom is dit belangrijk?

Bij het kiezen van een aandeel kunnen heel wat factoren een rol spelen. We moeten rekening houden met zowel de linker- als de rechterhersenhelft, door te kijken naar gebieden zoals bedrijfswaarde of bedrijfscultuur. Maar hoewel deze aspecten zeker een goede basis vormen voor elke succesvolle belegger, zijn er nog een paar andere overwegingen om rekening mee te houden.

De belangrijkste daarvan is de cirkel van bekwaamheid, beter bekend als ‘circle of competence’.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Wat is de cirkel van bekwaamheid?

Dit concept, bedacht door de guru’s Warren Buffett en Charlie Munger, is een eenvoudig mentaal model dat ons helpt te concentreren op de dingen waar onze expertise en competentie ligt. Het werkt vanuit het idee dat we allemaal in de loop van ons leven een basis aan kennis hebben opgebouwd op verschillende gebieden, zoals opleiding, banen, of zelfs onze hobby’s en interesses.

Door gebruik te maken van deze kennis als het gaat om beleggen, kunnen we kostbare fouten vermijden. Als je binnen jouw kring van competenties blijft, kun je gewapend met kennis en ervaring elke transactie aangaan.

Belangrijk is dat jouw kring van competenties je niet alleen vertelt wat je wel weet, maar ook wat je niet weet. Farmaceutische bedrijven, over het algemeen, vallen buiten mijn cirkel van competentie. Als zodanig, ondanks het potentieel voor enorme rendementen, heb ik de neiging om ze te mijden.

Om een succesvolle belegger te zijn, is het gewoon niet nodig – en eerlijk gezegd, onmogelijk – om alles te weten. Maar door binnen jouw competentiecirkel te blijven, kun je een overvloed aan uitstekende kansen vinden.

Zoals Charlie Munger het uitdrukte,

“The whole trick of the game is to have a few times when you know something is better than average, and invest only where you have that extra knowledge. If that gets you a few opportunities, that’s enough.”

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie