Erik Juffermans Erik Juffermans
04/05/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/05/2023 19:00

Crypto zal traditioneel geld van banken voorlopig niet verdringen

icon-finance
Finance nieuws
Crypto zal traditioneel geld van banken voorlopig niet verdringen

Foto: Andrius Zemaitis/Shutterstock

Geld van commerciële banken zal voorlopig niet aan de kant gaan voor nieuwe vormen van geld zoals crypto, aldus de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s. De digitalisatie van onder andere geld gaat erg hard, en crypto lijkt een steeds prominentere rol in te nemen in de financiële wereld. Maar Moody’s gelooft dat traditionele commerciële banken nog heel wat jaartjes dominant zullen blijven. Dit maakte het instituut bekend in een nieuw rapport.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

“Crypto is niet zo verstorend”

Moody’s herkent de groeiende fragmentatie van het financiële landschap. Maar deze nieuwe digitale betaalmiddelen, waaronder crypto, zijn gemakkelijk te implementeren door commerciële banken, aldus Moody’s. Ze zullen dus niet snel hun dominantie verliezen wanneer ze op deze ontwikkelingen kunnen inspelen.

Wat wel een nadeel voor banken zou kunnen zijn, is de transactiekosten die ze mislopen. Transacties met crypto assets zijn namelijk over het algemeen decentraal en een stuk lager waardoor banken buitengesloten worden van transactiekosten.

Moody’s lijkt over het algemeen niet heel erg gecharmeerd van crypto assets. “Ondanks dat ze al meer dan tien jaar bestaan, behalen ze nog steeds niet de basisvereisten voor een betaalmiddel,” aldus het rapport. Pluspunten zoals beschikbaarheid en ongelimiteerd gebruik zijn er, maar de nadelen wegen zwaar volgens Moody’s. Zo is crypto volgens het financiële instituut onder andere erg volatiel, duur in gebruik en is er een vaak gebrek aan liquiditeit.

Moody’s is optimitischer over CBDC’s

Het rapport is een stuk positiever over Central Bank Digital Currencies (CBDC’s), zogenaamde crypto assets ontwikkeld door centrale banken. Mits de huidige technische en wetgevende hindernissen overwonnen worden, kunnen CBDC’s een belangrijke rol innemen in het financiële landschap.

Als het aan overheidsinstanties ligt, lijkt het er inderdaad op dat CBDC’s het gemakkelijkst verwelkomd worden als het gaat om digitale assets. Zo deed directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva, eerder deze week haar zegje over CBDC’s. Volgens haar hebben deze vormen van crypto assets grote gevolgen, zowel gewenst als ongewenst.

Zo denkt Georgieva dat CBDC’s, die enkel gebruikt worden door banken onderling, erg functioneel kunnen zijn. Over CBDC’s die in het dagelijks leven door consumenten en bedrijven gebruikt worden, is ze echter minder enthousiast. Volgens haar kunnen deze zogenaamde retail CBDC’shet financiële systeem compleet transformeren op manieren waarvan momenteel de consequenties onduidelijk zijn”.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie