Simon Bosch Simon Bosch
30/01/2022 09:24 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 10:34

Rendement investeringstak Coinbase haalde in 2021 record

icon-finance
Finance nieuws
Rendement investeringstak Coinbase haalde in 2021 record

Foto: rarrarorro / Shutterstock.com

Crypto-exchange Coinbase heeft bij het aankondigen van de kwartaalcijfers onthuld dat afgelopen jaar een record was voor het portfolio van Coinbase Ventures. Dat is de investeringstak van het bedrijf, die durfkapitaal-investeringen doet in bedrijven in de cryptocurrency-sector.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Harde groei

Het totale aantal durfkapitaal-investeringen (venture capital) in het algemeen is het afgelopen jaar ook hard gestegen. Van 2012 tot en met 2020 haalden crypto-bedrijven ongeveer 23 miljard Amerikaanse dollar op via deze weg. In 2021 ging het al om bijna 30 miljard USD. Coinbase Ventures heeft 90% van zijn kapitaal aan het werk gezet, verspreid over bijna 150 deals. Dat is gemiddeld één deal per 2,5 dagen. Het financieren van de markt blijft in een versnellende trend zitten, aldus Coinbase.

Het portfolio bestaat nu uit meer dan 250 bedrijven. Het grootste deel van het kapitaal gaat naar projecten in de categorieën DeFi (Decentralized Finance) en CeFi (Centralized Finance), beide zijn goed voor 23% van het totaal. De investeringen die onder CeFi vallen zijn in de verbindingen tussen de crypto-wereld en de reguliere finance-wereld van banken en infrastructuur-bedrijven. Coinbase benadrukt dat de bedrijfstak niet investeert in afzonderlijke cryptovaluta. In plaats daarvan investeert het in de bedrijven die er direct of indirect mee te maken hebben.

De categorie protocollen en Web3-infrastructuur volgt op de voet met 20%, terwijl de markt voor non-fungible tokens en metaverse-projecten 17% van het kapitaal opeet. Platformen en developer-tools krijgen 15% van het kapitaal. 2% van het geld gaat naar projecten die onder geen van de categorieën vallen. Om hoeveel geld het precies gaat is helaas niet duidelijk; de genoemde 30 miljard USD slaat op het totale bedrag van al het durfkapitaal dat in de markt is geïnjecteerd.

Advertentie

Non-Ethereum DeFi-activiteit hardst gegroeid

Ook geeft de Amerikaanse exchange een duidelijk beeld van waar de Web3-activiteit plaatsvindt. Projecten die gebouwd zijn op Ethereum nemen nog altijd ruim de helft van de totale waarde in smart contracts in beslag. Blockchains die compatibel zijn met de Ethereum Virtual Machine (EVM) zijn echter uitermate hard gegroeid in 2021, van een on-chain waarde van bijna nul tot ongeveer 50 miljard USD. Onder deze chains vallen onder meer de Binance Smart Chain (BSC), Fantom, Polygon (MATIC) en Tron (TRX).

Ook de projecten die niet gebruikmaken van de Ethereum Virtual Machine kenden begin 2021 nog een marktwaarde van nagenoeg nul, terwijl ze nu een significant deel van de markt vormen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan Solana (SOL) en Terra (LUNA).

De blockchain-gigant concludeert dat 2021 niet meer op 2018 leek wat ecosysteem betreft. Het is al veel volwassener. Ondanks de angst die op het moment heerst in de markt is het duidelijk dat crypto’s toekomst rooskleurig moet zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie