Roy van Krieken Roy van Krieken
24/02/2022 14:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/02/2022 14:13

‘Rusland kan bitcoin gebruiken om Westerse sancties te omzeilen’

Nieuws
‘Rusland kan bitcoin gebruiken om Westerse sancties te omzeilen’

Foto: DZMITRY SCHAKACHYKHIN/Shutterstock

Vannacht schoot de kogel letterlijk en figuurlijk door de kerk. Rusland lanceerde na maanden van oplopende spanningen een grootschalige invasie van buurland Oekraïne. De crypto markt reageerde heftig en de koers van bitcoin (BTC) kelderde behoorlijk. Het wachten is voor velen nu op scherpe sancties die worden afgekondigd door het Westen. Volgens experts zou het echter zomaar kunnen dat Rusland de crypto industrie gaat gebruiken om deze sancties voor een groot deel te omzeilen.

BlackRock lanceert Bitcoin-reclame in poging ETF-koning te worden

Rusland en sancties

Door de roekeloze invasie van Oekraïne is het vrijwel zeker dat Rusland het doelwit van vergaande sancties vanuit het Westen zal worden. Deze sancties zullen Rusland proberen te isoleren van de rest van de wereld en vooral de financiële sector zal hard geraakt worden.

Zowel de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben de eerste nieuwe rond sancties al aangekondigd die veel verder zullen gaan dan die in 2014. President Vladimir Poetin lijkt echter onverschrokken en de Russische overheid lijkt zich tot dusver weinig aan te trekken hiervan.

“Rusland heeft veel tijd gehad om over dit specifieke gevolg na te denken. Het zou naïef zijn om te denken dat ze niet precies dit scenario hebben uitgetekend.”

Crypto in Rusland

Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat Rusland een troef bezit wat het land in staat stelt om Westerse sancties voor een groot deel teniet te doen. Deze troef heeft alles te maken met de crypto industrie, dat meldt de New York Times.

“Toen de Verenigde Staten in 2014 Amerikanen verbood om zaken te doen met Russische banken, olie- en gasontwikkelaars en andere bedrijven na de invasie van het land op de Krim, was de klap voor de Russische economie snel en immens. Economen schatten dat de sancties van westerse landen Rusland 50 miljard dollar per jaar kostten. Sindsdien is de wereldwijde markt voor cryptocurrencies en andere digitale activa geëxplodeerd. Dat is slecht nieuws voor de uitvoerders van sancties, en goed nieuws voor Rusland.”

Volgens experts is het onvermijdelijk dat de Westerse sancties opgevangen zullen worden met het gebruik van bitcoin en andere cryptocurrencies. Doordat cryptocurrencies grenzeloos zijn kan dit ervoor zorgen dat Rusland redelijk eenvoudig onder alle sancties uit kan komen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie