Erik Juffermans Erik Juffermans
14/09/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/09/2023 18:00

Bitcoin miner winstgevend, het addertje? Legaal is het niet

icon-mining
Mining
Bitcoin miner winstgevend, het addertje? Legaal is het niet

Foto: cybrain/Shutterstock

In de Amerikaanse staat New York is Greenidge Generation actief, een bitcoin miner die door middel van het verbranden van aardgas energie genereert. Maar er is iets raars aan de hand. Het bedrijf heeft namelijk helemaal geen vergunning op zak voor zijn mining activiteiten. In feite minet Greenidge dus illegaal bitcoin (BTC). Toch gaan de zaken dit jaar beter dan ooit. Hoe is dit mogelijk?

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Illegaal bitcoin minen

In juni 2022 werd het ‘air permit’ van Greenidge door de rechter niet verlengd. Het bedrijf voldeed niet aan de klimaateisen van de staat. Ook is het bedrijf al 5 jaar actief zonder in handen te zijn van de nodige watervergunning. Deze vergunning is nodig om water uit het aangelegen meer te gebruiken. Ondanks dit alles is Greenidge aan zijn beste jaar ooit bezig en harkte al bijna 1400 bitcoin bij elkaar in de eerste helft van dit jaar.

Greenidge maakt gebruik van een zogenaamde maas in de wet. Het bedrijf is namelijk in beroep gegaan tegen de afwijzingen van de vergunningen. En zolang een vonnis wordt aangevochten is er geen wettelijke grond om de activiteiten stop te zetten. Milieuorganisaties zijn bang dat crypto miners op deze wijze jarenlang vervuilende activiteiten kunnen voortzetten zonder vereiste vergunningen.

“Er is geen mechanisme in werking om de operaties van Greenidge stop te zetten terwijl ze een vonnis aanvechten. Ze kunnen dus doorgaan met hun activiteiten ondanks dat hun vergunning is afgewezen”

Zeer vervuilend BTC miner

Hoewel er steeds meer crypto miners actief zijn die op een duurzame manier bitcoin minen, is Greenidge hier niet een van. Het bedrijf stootte in 2020, het eerste actieve jaar, 400 duizend ton CO2 uit. Volgens een huidige schatting pompt Greenidge jaarlijks 1 miljoen ton CO2 en methaan de atmosfeer in. Dat staat gelijk aan 0,37 procent van het emissiedoel van de totale staat New York voor het jaar 2023.

Vooralsnog opereert Greenidge Generation met een vergunning die in november 2021 werd ingetrokken en milieuorganisaties en de lokale gemeenschap zitten met het handen in het haar. Hoewel crypto mining steeds duurzamer en groener wordt, zijn er uitzonderingen. Vervuilende crypto miners als Greenidge in de staat New York doen de reputatie van bitcoin mining niet ten goede.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie

Trending Mining nieuws

Solo bitcoin miner verslaat giganten en verdient BTC-jackpot
Solo bitcoin miner verslaat giganten en verdient BTC-jackpot
Bitcoin miners strijden voor eerste block na halving, die miljoenen waard is
Bitcoin miners strijden voor eerste block na halving, die miljoenen waard is
Bitcoin miners vinden toevlucht in AI na halvering inkomsten
Bitcoin miners vinden toevlucht in AI na halvering inkomsten
Advertentie