Simon Bosch Simon Bosch
15/03/2024 09:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2024 09:51

Bitcoin miners anticiperen op halving met recordbrekende prestaties

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin mining wordt zwaarder dan ooit één week voor halving

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Naast de introductie van de eerste spot-ETF’s in de Verenigde Staten is ook de eerstvolgende bitcoin halving een belangrijke bron van anticipatie voor bitcoin (BTC).

Naar verwachting zal die rond 19 april plaatsvinden, en miners bereiden zich hier al uitgebreid op voor. De zogeheten hash rate en mining difficulty van Bitcoin hebben een nieuw record bereikt.

Waarom deze bitcoin cyclus mogelijk anders is dan alle eerdere
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin mining difficulty op record

De Bitcoin hash rate is de snelheid waarmee miners berekeningen uitvoeren om nieuwe blokken te vinden. De mining difficulty is een maat voor hoe moeilijk het is om een blok te vinden; deze past zich automatisch aan om de tijd tussen het vinden van nieuwe blokken constant te houden.

De hash rate tikte onlangs een piek van 710 exahashes per seconde aan. Op donderdag rond 8 uur ‘s ochtends Nederlandse tijd (tijdens blockhoogte 834.624) is de mining difficulty naar boven bijgesteld. Hij staat nu op 83,95 biljoen, wat een toename betreft van 5,79%. De vorige aanpassing was op 1 maart, toen is de waarde gedaald met 2,9%. Dat blijkt uit on-chain gegevens van Minerstat.

In 2024 zijn er al 4 toenamen en 2 afnamen geweest – netto is de waarde dan ook flink gestegen. Halverwege januari steeg de waarde eveneens tot een nieuw record. Dit geeft aan dat miners meer bereid zijn dan ooit om met elkaar te concurreren.

Een hogere moeilijkheidsgraad bij een gelijk gebleven hashrate betekent namelijk dat het minder gemakkelijk is om bitcoins te verdienen voor het verwerken van transacties. Vaak gaat dit dan ook in tandem met een hogere hashrate, doordat miners meer hardware aansluiten op het netwerk om te blijven concurreren.

Advertentie

Bitcoin halving een probleem voor miners?

Een belangrijke reden voor de records is de aanstaande bitcoin halving, die ervoor zal zorgen dat miners per gedolven block maar 3,125 BTC verdienen in plaats van 6,25 BTC. Ze moeten dus ervoor zorgen dat ze zo efficiënt mogelijk te werk gaan, om zo min mogelijk last te hebben van de vermindering.

Mining kost namelijk een hoop geld door de hoge kosten voor onder andere hardware en energie – volgens onderzoek zal dat voor veel miners na de halving een groot probleem zijn. Om de invloed van de hoge kosten te verminderen hebben veel miners enorme hoeveelheden nieuwe, efficiëntere hardware aangeschaft.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie