Simon Bosch Simon Bosch
15/03/2024 09:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2024 09:51

Bitcoin miners anticiperen op halving met recordbrekende prestaties

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin mining moeilijkheidsgraad daalt het hardst in 18 maanden

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Naast de introductie van de eerste spot-ETF’s in de Verenigde Staten is ook de eerstvolgende bitcoin halving een belangrijke bron van anticipatie voor bitcoin (BTC).

Naar verwachting zal die rond 19 april plaatsvinden, en miners bereiden zich hier al uitgebreid op voor. De zogeheten hash rate en mining difficulty van Bitcoin hebben een nieuw record bereikt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining difficulty op record

De Bitcoin hash rate is de snelheid waarmee miners berekeningen uitvoeren om nieuwe blokken te vinden. De mining difficulty is een maat voor hoe moeilijk het is om een blok te vinden; deze past zich automatisch aan om de tijd tussen het vinden van nieuwe blokken constant te houden.

De hash rate tikte onlangs een piek van 710 exahashes per seconde aan. Op donderdag rond 8 uur ‘s ochtends Nederlandse tijd (tijdens blockhoogte 834.624) is de mining difficulty naar boven bijgesteld. Hij staat nu op 83,95 biljoen, wat een toename betreft van 5,79%. De vorige aanpassing was op 1 maart, toen is de waarde gedaald met 2,9%. Dat blijkt uit on-chain gegevens van Minerstat.

In 2024 zijn er al 4 toenamen en 2 afnamen geweest – netto is de waarde dan ook flink gestegen. Halverwege januari steeg de waarde eveneens tot een nieuw record. Dit geeft aan dat miners meer bereid zijn dan ooit om met elkaar te concurreren.

Een hogere moeilijkheidsgraad bij een gelijk gebleven hashrate betekent namelijk dat het minder gemakkelijk is om bitcoins te verdienen voor het verwerken van transacties. Vaak gaat dit dan ook in tandem met een hogere hashrate, doordat miners meer hardware aansluiten op het netwerk om te blijven concurreren.

Advertentie

Bitcoin halving een probleem voor miners?

Een belangrijke reden voor de records is de aanstaande bitcoin halving, die ervoor zal zorgen dat miners per gedolven block maar 3,125 BTC verdienen in plaats van 6,25 BTC. Ze moeten dus ervoor zorgen dat ze zo efficiënt mogelijk te werk gaan, om zo min mogelijk last te hebben van de vermindering.

Mining kost namelijk een hoop geld door de hoge kosten voor onder andere hardware en energie – volgens onderzoek zal dat voor veel miners na de halving een groot probleem zijn. Om de invloed van de hoge kosten te verminderen hebben veel miners enorme hoeveelheden nieuwe, efficiëntere hardware aangeschaft.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie