Simon Bosch Simon Bosch
23/04/2024 10:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/04/2024 09:32

Bitcoin miners vinden toevlucht in AI na halvering inkomsten

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
Bitcoin miners vinden toevlucht in AI na halvering inkomsten

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

Afgelopen zaterdagnacht vond de nieuwste Bitcoin (BTC) halving plaats. Miners verdienen hierdoor maar half zoveel bitcoins per gedolven block, waardoor ze automatisch minder verdienen. Om de impact hiervan te verminderen hebben ze een oplossing gevonden in artificial intelligence (AI).

Waarom de bitcoin prijs niet hard in waarde daalde door de halving
  • icon-mining
    Mining

Minder bitcoin mining, meer AI?

CNBC heeft gesproken met verschillende kopstukken uit de miningindustrie. Zo verklaarde Chief Strategy Officer Haris Basit van het Singaporese Bitdeer Technologies Group dat het inmiddels ook AI-cloud computing aanbiedt aan klanten. Hiervoor gebruikt het uiteraard geen bitcoin-miningapparatuur, maar servers met Nvidia’s H100-GPU’s. Zo kan Bitdeer zich diversifiëren van bitcoin mining en gerelateerde diensten.

ASIC-mininghardware voor Bitcoin kan helaas niet opnieuw worden gebruikt voor andere doeleinden, daarom is voor AI compleet andere hardware nodig. Die is vaak erg duur, maar AI biedt genoeg mogelijkheden om dit te verantwoorden.

Adam Sullivan van de beursgenoteerde bitcoin miner Core Scientific (beurssymbool: CORZ) verklaart dat het ook inzet op AI. De High Performance Computing-apparatuur van Core Scientific is namelijk ook geschikt voor AI-workloads. Toch denkt hij dat niet alle bitcoin miners over zullen stappen op de nieuwe tak van sport. Lang niet alle mininglocaties in Noord-Amerika zijn daar namelijk geschikt voor.

Advertentie

Niet iedereen blij met crypto mining

De halving zal een zware beproeving zijn geweest voor miners, en misschien is het dat nog steeds. In de afgelopen paar weken zijn de aandelen van de beursgenoteerde miners dan ook flink gedaald. Maar eind vorige week gold juist exact het tegenovergestelde, toen stegen de aandelen weer in afwachting op de halving.

Ondertussen klinken er weer een hoop negatieve geluiden vanuit de bedrijfswereld en vanuit overheden omtrent crypto mining. Zo noemde JP Morgan-CEO Jamie Dimon Bitcoin voor de zoveelste keer ponzifraude. Zijn kritiek ging specifiek over Bitcoin, want andere blockchains kan hij wel waarderen. Ook wil Noorwegen alle crypto miners het land uit hebben, omdat ze minder nuttig zouden zijn dan andere soorten bedrijven.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie