Kevin Schijven Kevin Schijven
24/04/2021 07:07 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2021 07:07

“Bitcoin stimuleert gebruik groene stroom,” Elon Musk en Jack Dorsey zijn het eens, maar niet iedereen

icon-mining
Mining
Bitcoin stimuleert gebruik groene stroom, Elon Musk en Jack Dorsey zijn het eens, maar niet iedereen

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Square, het betalingsbedrijf van Twitter CEO Jack Dorsey, heeft samen met Ark Invest, een groot investeringsbedrijf, een nieuw rapport uitgebracht over bitcoin-mining.

Het rapport stelt dat de computerkracht om het Bitcoin (BTC) netwerk te draaien lang niet zo schadelijk voor het milieu is dan wordt beweerd, en dat de cryptocurrency juist het gebruik van groene energie stimuleert. Tesla CEO Elon Musk is het hiermee eens:

Het rapport stelt dat energie uit zon, wind en water goedkoper wordt geproduceerd dan uit fossiele brandstoffen, maar dat het overtollig energie produceert wanneer de relatieve vraag laag is en te weinig produceert wanneer de vraag hoog is.

“Het eindresultaat is aanzienlijk meer stroom dan de samenleving normaal gesproken een paar uur per dag nodig heeft en lang niet genoeg wanneer de vraag stijgt. Deze uitdaging speelt zich ook per seizoen af. “

Deze overtollige energie zou aan bitcoin-miners geleverd kunnen worden, in sommige gevallen gebeurt dat al. Volgens het onderzoek zou bitcoin uiteindelijk kunnen draaien op een netwerk van exclusief groene stroom en daar zou ook de energiesector profijt van hebben. Volgens een onderzoek van University of Camebdrige komt al 40% van bitcoin-mining uit groene stroom.

Toch is lang niet iedereen het eens met bevindingen uit het rapport. Mati Greenspan, een bekende crypto-analist, noemt het zelfs misleidend:

“De belangrijkste focus van de paper lijkt niet zozeer oplossingen te zoeken als het enorme energieverbruik van Bitcoin te rechtvaardigen en een rooskleurig beeld te schetsen van hoe het een positieve invloed zou kunnen hebben op de schone energiesector.”

David “JoelKatz” Schwartz, CTO van Ripple zegt:

“Zeggen dat bitcoin de ontwikkeling van schone energie stimuleert, is hetzelfde als zeggen dat benzineslurpers de ontwikkeling van elektrische auto’s stimuleren. Het probleem met het groeien van schone stroom is niet dat er niet genoeg vraag naar stroom is. Als schone stroom qua kosten concurrerend is met vuile stroom, zal het groeien. Als dat niet het geval is, zijn kunstmatige prikkels nodig om te groeien. Het is zo simpel. Meer vraag maakt niet uit.”

Hij zegt dat de enige oplossing voor Bitcoin is om af te stappen van het onderliggende proof-of-work (PoW) mining-systeem. Dat zei gisteren ook al Ripple oprichter Chris Larsen.

Op Crypto Insiders was onlangs te lezen dat Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) momenteel het verbruik van Bitcoin op 110 terrawat per uur schat, meer dan heel Nederland verbruikt.

De hash rate, of rekenkracht van het Bitcoin-netwerk dook onlangs onder 100 EH/s vanwege een voorval in Chinese koolmijnen, langzamerhand is deze aan het herstellen. Naar verluidt verbruikt Bitcoin-mining nog lang niet zo veel als het delven van goud en het banksysteem:

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie