Simon Bosch Simon Bosch
27/07/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/07/2023 04:00

Enorme stijging ‘cryptojacking’: stiekem crypto minen op jouw pc

icon-mining
Mining
Weer een crypto platform gehackt: miljoenen aan AVAX gestolen

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

2022 was een recordjaar voor hackers die mikten op de crypto industrie. Zelfs de zware bearmarkt was niet genoeg om deze trend te remmen. 

Het eerste kwartaal van 2023 was juist erg rustig wat hacks betreft, maar nu beginnen hackers de vaart er weer in te krijgen. Vooral een type aanval neemt flink toe, schrijft cybersecuritybedrijf SonicWall in een nieuw onderzoek.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Cryptojacking: ook hackers doen aan mining

Volgens het onderzoek van SonicWall is het aantal hackpogingen al met 21% in een jaar gestegen. Het aantal pogingen om met ransomware, of gijzelfsoftware, aan te vallen is met 41% afgenomen, het laagst sinds 2020.

Daarentegen spant ‘cryptojacking’ dit jaar overduidelijk de kroon. In de eerste helft van 2023 is dit type hack namelijk al 399% vaker voorgekomen.

Met cryptojacking verkrijgen hackers stiekem toegang tot de rekenkracht van je computer, die ze vervolgens gebruiken voor crypto mining. De gedolven coins sturen ze dan naar hun eigen adres, en jij als slachtoffer zit met slechts de energiekosten.

Noord-Amerika en Europa zijn het vaakst doelwitten voor dit type aanval. Cryptojacking is Noord-Amerika met 345% toegenomen en in Europa zelfs met 788%.

Advertisement

Cryptojacking minder opvallend dan Ransomware

De harde groei van cryptojacking wordt volgens SonicWall veroorzaakt doordat hackers steeds minder succes behalen met ransomware.

Organisaties zijn namelijk steeds minder vaak bereid om losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot hun apparaten. Ook zijn hackers steeds opportunistischer; ze vallen steeds vaker scholen, lokale overheden en retailers aan.

Hackers zijn tegenwoordig ook voorzichtiger omdat overheden harder optreden en hogere straffen uitdelen. Dit verklaart volgens het cybersecuritybedrijf ook waarom cryptojacking nu is gegroeid in populariteit. Het is minder opvallend.

Echter verwacht SonicWall dat het aantal ransomware aanvallen de komende maanden weer zal stijgen. Eerder deze maand rapporteerde een ander cybersecuritybedrijf ook al dat het aantal crypto hacks weer toeneemt na een opvallend rustig eerste helft van 2023.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement