Simon Bosch Simon Bosch
27/01/2023 09:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/01/2023 09:15

Hoe een bitcoin miner dit Afrikaanse gebied hielp

icon-mining
Mining
Hoe een bitcoin miner dit Afrikaanse gebied hielp

Foto: hyotographics/Shutterstock

Veel bitcoin miners zitten op het moment in de problemen. De bitcoin prijs is nu erg laag, veelal te laag om op een winstgevende manier te minen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sterker nog, een dorp in Afrika krijgt dankzij BTC-mining extra inkomsten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining helpt Afrikaans dorp

Dat schrijft het rurale bitcoin miningbedrijf Gridless op Twitter. Dit bedrijf heeft een gemeenschap in het Afrikaanse Malawi geholpen door overtollige stroom te gebruiken voor BTC-mining. Het dorp met 1.600 mensen haalt zijn stroom uit een waterkrachtcentrale. Daardoor heeft het dorp soms meer elektriciteit dan dat het nodig heeft, zelfs 50 kilowatt aan continu vermogen.

Bitcoin mining vormt nu de oplossing. Gridless heeft een mining farm aangelegd die dit extra vermogen opvangt en nuttig gebruikt. Bearmarkt of niet, bitcoin (BTC) is nog steeds wat waard. De geminede BTC wordt verkocht, en de opbrengsten worden gebruikt om het dorp financieel te helpen.

Advertentie

Bitcoin minen tegen verspilling

Cointelegraph sprak met Gridless-CEO en medeoprichter Erik Hersman. Hij blijkt niet alleen crypto mining naar het dorp te hebben gebracht, maar ook extra huishoudens van stroom te hebben voorzien. Stroom is in veel Afrikaanse landen immers niet voor ieder huishouden beschikbaar. Het scheelt ook dat de stroombron een waterkrachtcentrale met ongebruikte capaciteit is, dat zorgt immers niet voor extra CO2-uitstoot.

De stroomleverancier legde de infrastructuur een paar jaar geleden aan, maar ze hebben het niet uitgebreid naar meer huishoudens omdat ze amper winstgevend waren. [Nu we met mining zijn begonnen] hebben we meteen 200 extra energiemeters kunnen aankopen om 200 extra gezinnen stroom te geven,” verklaarde hij.

Malawi is niet de enige plek waar overtollige energie wordt gebruikt voor mining. Zo fakkelen veel oliebedrijven tegenwoordig het overtollige aardgas dat bij de productie vrijkomt niet meer af, maar gebruiken ze dit om energie mee op te wekken. Het gas wordt met verbranding omgezet in elektriciteit, wat genoeg stroom levert voor mining rigs. Dit zou Bitcoin uiteindelijk zelfs ‘CO2-negatief’ kunnen maken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Advertentie

Trending Mining nieuws

Waarom stijgen bitcoin en ethereum vandaag?
Bitcoin miners houden vast aan miljarden – koersstijging verwacht
Bitcoin miners in de problemen? Opbrengst bereikt dieptepunt
Bitcoin miners in de problemen? Opbrengst bereikt dieptepunt
Bitcoin-miners stelen bijna $1 miljard aan stroom in Maleisië
Bitcoin-miners stelen bijna $1 miljard aan stroom in Maleisië
Advertentie