Simon Bosch Simon Bosch
05/07/2022 15:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/07/2022 15:45

Intel stuurt zijn eerste nieuwe Bitcoin miners op

icon-mining
Mining
Intel stuurt zijn eerste nieuwe Bitcoin miners op

Foto: PalSand/Shutterstock

Intel kondigde begin dit jaar zijn eerste speciale mining-hardware voor cryptocurrencies aan. De enorme chipontwikkelaar sloot vervolgens gelijk een grote deal met bitcoin-mining bedrijf Hive. Maar het is maar de vraag hoe concurrerend de nieuwe ASIC chips van Intel zullen zijn. Dat gaan we wellicht binnenkort zien, want de eerste modellen worden nu verstuurd naar klanten.

Aandelen van bitcoin miners dalen wegens angst voor halving
  • icon-mining
    Mining

Bitcoin miners krijgen nieuwe hardware

Dat schrijft Intel-topman Raja Koduri op Twitter. ASIC staat voor Application-Specific Integrated Circuit; zo’n chip is geoptimaliseerd voor één specifieke taak. Je kunt er dus weinig mee behalve crypto-mining. Intels nieuwe hardware is specifiek voor SHA-256 cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC) en bitcoin cash (BCH). ASIC’s zijn de efficiënste mining-apparaten die je kunt kopen voor bitcoin – veel efficiënter dan bijvoorbeeld videokaarten.

Toen de chips eerder dit jaar werden onthuld, verklaarde Intel dat één enkele chip 580 gigahashes per seconde (GH/s) kan verwerken. Maar er past wel meer dan één chip in een ASIC-module, tot wel 256 stuks zelfs. In totaal kan één miner dus 148 terahashes per seconde (TH/s) aan. Dat moet ongeveer 3.860 watt verbruiken. De eerste bedrijven die de nieuwe hardware ontvangen zijn Argo, GRIID en Hive.

Je kunt de nieuwe chips vermoedelijk ook overklokken voor betere prestaties, undervolten een lager verbruik, of zelfs allebei. Waar de grenzen van het apparaat liggen, is nog niet bekend. Ook weten we nog niet of en hoeveel verschillende uitvoeringen er komen.

Advertentie

Verloren strijd in bitcoin-mining markt?

Eigenlijk weten we al dat Intels gloednieuwe aanbod niet zo aantrekkelijk meer is. Bitmain heeft namelijk de Antminer S19j Pro al uitgebracht, en die is ongeveer 50% efficiënter. De Antminer S19 XP moet deze maand op de markt komen, en is bijna twee keer zo efficiënt. Intel zal dus op de prijs moeten concurreren.

Er zijn helaas ook nog geen details over hoe veel apparaten er van de band zullen rollen, over de totale capaciteit kunnen we dus weinig zeggen. De Blockscale-ASIC is ontworpen door het AXG Custom Compute-team, dat naast ASIC-chips ook andere soorten custom chips ontwerpt. Intel is een enorm bedrijf dat veel verschillende chips maakt. Zeker nu de markt hard in waarde is gedaald, zal mining-hardware niet de hoogste prioriteit van het bedrijf krijgen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie