Timo Bult Timo Bult
13/12/2019 10:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2019 10:45

Meerderheid Bitcoin (BTC) hash rate gegenereerd in China, zorgen omtrent centralisatie nemen toe

icon-mining
Mining
Meerderheid hash rate Bitcoin (BTC) gegenereerd in China, zorgen omtrent centralisatie nemen toe

Een grote meerderheid van de hash rate van het Bitcoin (BTC)-netwerk wordt gegenereerd door Chinese miners. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van investeringsfonds CoinShares dat het rapport van dat onderzoek op 12 december publiceerde.
Volgens CoinShares zou zo’n 65% van de hash rate worden gegenereerd door Chinese miners. De hash rate is het aantal hash-codes dat het Bitcoin-netwerk per seconde kan uitspuwen. Het kan worden gezien als de beveiliging van het netwerk, die nu dus voor 65% in handen is van Chinezen.
In het vorige rapport van CoinShares, dat afgelopen juni werd gepubliceerd, was dit percentage nog 60%. Kortom, onder de Bitcoin-fanaten bestaan enige zorgen over de toenemende centralisatie van het netwerk.
De reden dat zoveel Chinezen bitcoin minen heeft met een aantal factoren te maken. Zo is China het thuisland voor een aantal mining-apparatuurfabrikanten zoals Bitmain en Canaan, waardoor mining-apparatuur vaak goedkoop is. Daarnaast is er in China een overvloed aan goedkope energie, vooral afkomstig van waterkrachtcentrales. Het is dan ook niet zo gek dat binnen China, 54% van de miners in de provincie Sichuan zitten, waar veel elektriciteit uit waterkrachtcentrales komt.
De overige 35% van de hash rate wordt opgewekt in landen als IJsland, Noorwegen, Canada, Rusland, Kazakhstan en Iran. In het grootste deel van deze landen maken miners ook gebruik van hernieuwbare energie. CoinShares meldt dan ook dat zij schatten dat een groot deel van het minen wordt gedaan met dergelijke “groene” bronnen:

We schatten dat hernieuwbare energiebronnen die het bitcoin-mining netwerk aandrijven goed is voor 73% van het totaal, waardoor bitcoin-mining meer op duurzame energie is gebaseerd dan bijna elke andere grootschalige industrie ter wereld.

Dit neemt echter niet de zorgen omtrent centralisatie weg. In een reactie aan Cryptobriefing legt mining-expert Kristy-Leigh Minehan uit:

De centralisatie van de hash rate bedreigt de ultieme belofte van cryptocurrency-netwerken: dat geen enkele partij of groep de controle heeft over de ledger of de stroom van transacties, […] Natuurrampen of bedreigingen op staatsniveau kan voor chaos in het netwerk zorgen, hetzij door verhoogde bloktijden, transactiekosten of transactiecensuur op staatsniveau.

Mogelijk zullen de bovenstaande percentages de komende periode veranderen als gevolg van ontwikkelingen zoals de opening van ’s werelds grootste mining-farm in Texas. Onlangs werd echter duidelijk dat mining-fabrikant Bitmain een nieuwe strategie gaat toepassen in aanloop naar de komende halving.
Onze technisch analist David van Ineveld heeft weer een nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) koers analyse online staan. Zijn advies: Hold your fire! Lees in zijn nieuwste analyse waarom!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie