Simon Bosch Simon Bosch
19/12/2022 07:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/12/2022 07:02

Bored Ape NFT-maker slaat terug in rechtszaak tegen kunstenaar

icon-nft
NFT nieuws
Bored Ape NFT-maker slaat terug in rechtszaak tegen kunstenaar

Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Yuga Labs, de uitgever van de populaire Bored Ape Yacht Club-NFT’s, is de afgelopen tijd doelwit geworden van de nodige rechtszaken. Zo zou het bedrijf beroemdheden hebben verleid om de NFT’s te kopen. Maar het deinst er niet van terug om zichzelf te verdedigen. Yuga Labs heeft een andere kunstenaar aangeklaagd wegens het plegen van plagiaat.

BAYC-rechtszaak door NFT plagiaat

Het bedrijf achter de razend populaire NFT-collectie startte al in juli met de rechtszaak. Toen bleek dat de Californische kunstenaar Ryder Ripps de apen van Bored Ape Yacht Club heeft gebruikt voor een collectie die akelig veel op het origineel lijkt. De rechtszaak moest nog officieel van de grond komen, maar dat is nu gebeurd.

Om precies te zijn heeft Yuga Labs Ryder Ripps en de oprichter van het NFT-handelsplatform Not Larva Labs, Jeremy Cahen, aangeklaagd bij een districtsrechtbank in Californië, Verenigde Staten. De verdedigende partij had afgelopen oktober aan de rechter gevraagd of de zaak geweigerd kan worden, maar in een nieuwe motie is te lezen dat de rechter hier niet mee akkoord gaat.

In een tweede motie vroegen Ripps en Cahen de rechter om geen ‘Strategic Lawsuit Against Public Participation’ toe te staan. Dit type rechtszaak is extra moeilijk om te verdedigen. Het leidt vaak tot het censureren van het probleem, in dit geval de NFT’s dus.

Ripps beschrijft in de motie dat de zaak een aanval is op zijn vrijheid van meningsuiting. Daarom vraagt hij een uitbetaling van minimaal 100 miljard dollar voor het stopzetten van de zaak, en klaarblijkelijk dus om de NFT’s uit omloop te halen. Aan The Block verklaarde Ripps:

RR/BAYC is conceptuele kunst die licht schijnt op Yuga Labs, en die stelt dat je een NFT niet kunt kopiëren. Niets over [de beslissing van de rechter] kan die objectieve feiten veranderen.

Advertentie

Meerdere rechtszaken voor Yuga Labs

Ondertussen vindt Yuga Labs zichzelf ook in een andere rechtszaak. Yuga Labs zou zich schuldig hebben gemaakt aan het genereren van hype, waarvoor het zelfs beroemdheden heeft beloond om de NFT’s te kopen.

Ook doet de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) onderzoek naar Yuga Labs. De populaire kunstwerkjes zouden namelijk zijn aangeboden als ongeregistreerde effecten. Ironisch is de naam van het handelsplatform waar de ‘plagiaat-NFT’s’ op werden aangeboden, ‘Not Larva Labs’. Larva Labs is het bedrijf achter de CryptoPunk-NFT’s.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending NFT nieuws

Christiano Ronaldo & Binance onthullen crypto collectie ondanks rechtszaak
Christiano Ronaldo & Binance lanceren crypto collectie ondanks rechtszaak
Advertentie