Simon Bosch Simon Bosch
08/04/2023 14:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/04/2023 14:00

De opkomst van NFT’s: hoe blockchain de kunstwereld verandert

icon-nft
NFT nieuws
Cardano’s opmars: concurrentie voor Ethereum met crypto verzamelitems

Foto: Primakov/Shutterstock

Bitcoin (BTC) kwam voort uit de enorme bankencrisis van rond 2008, maar ‘crypto’ is een veel breder begrip dan alleen Bitcoin. Tegenwoordig heb je ook Decentralized Finance (DeFi), crypto-gaming en NFT’s. Laatstgenoemde is in een razend tempo de kunstwereld op zijn kop aan het zetten.

Solana krijgt eigen OnlyFans concurrent na miljoeneninvestering
  • icon-nft
    NFT nieuws

NFT waardeloos of juist nuttig?

‘NFT’ staat voor Non-Fungible Token (NFT). Niet fungible houdt in dat elke token uniek is en dat je elke NFT niet kan kopiëren zonder dat het kopie in feite zijn waarde verliest. NFT’s zijn namelijk echtheidscertificaten die op een blockchain staan.

Veel NFT-kunstwerken kun je zelf gemakkelijk kopiëren. Digitale kunstwerken met NFT’s hieraan vast zijn namelijk in feite gewoon JPG-afbeeldingen met zo’n certificaat, en hetzelfde geldt vaak voor NFT-muziek en andere fysieke kunstvormen. Maar het certificaat kun je niet kopiëren, en daarom zijn de tokens soms veel waard. Het is een onzichtbaar, onverwoestbaar bewijs van wie de eigenaar is en van wanneer de token is uitgebracht en is aangekocht.

Toen de markt nog erg jong was waren veel mensen sceptisch op het concept. Zo waren wereldberoemde Cryptopunks namelijk ‘maar’ cartoons met een extreem lage resolutie. Toch gingen ze voor honderdduizenden en soms zelfs miljoenen euro’s aan ether (ETH) over de digitale toonbank.

Voor de eveneens populaire Bored Ape Yacht Club-serie gold hetzelfde. Coinbase gaat er zelfs een filmtrilogie over maken. Het Centre Pompidou, het vooraanstaande moderne kunstmuseum in Parijs, een selectie van bekende NFT’s tentoonstellen. Wat voor de één troep is, vindt de ander wél kunst.

Advertentie

Kunst wordt met NFT’s steeds financiëler

Niet iedereen in de kunstwereld vindt het positief dat de soms wat elitaire wereld wordt gekoppeld aan deze projecten waar zo ongelofelijk veel hype achter zit, maar je kunt je afvragen of het te stoppen is.

Het maakt van elk kunstwerk een potentieel financieel product, wat betekent dat je er rekening mee moet houden dat waardestijgingen en dalingen met kunst in NFT-vorm een stuk concreter is. Je kunt de tokens namelijk gemakkelijk op een online handelsplatform zetten. Zo heb je geen ingewikkelde veiling meer nodig.

Als kunstenaar heeft dit als voordeel dat je je werk direct kunt verkopen aan de klant, je hebt dus geen bemiddelaar meer nodig. Voor kunsthandelaren neemt het ook een hoop frictie weg. Ook als handelaar kun je een hoop kosten besparen doordat je in theorie direct van de kunstenaar kunst kopen.

Kunst als financieel product heeft als bijkomstig voordeel dat je gemakkelijker kunt onderzoeken hoe de prijs van de kunst zich verhoudt tot andere werken, en zelfs tot andere activaklassen. Kunst is uiteraard volatiel, daarom is het zeker belangrijk om rekening te houden met koersschommelingen. Non-Fungible Tokens kunnen dat makkelijker maken.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten. Deze dienen daarom alleen voor educatieve doeleinden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie