Simon Bosch Simon Bosch
08/12/2023 21:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/12/2023 16:03

NFT’s weer in trek, handelsvolume schiet omhoog

icon-nft
NFT nieuws
Blue-chip NFTs als hefboom investering in Ethereum en crypto web3

Foto: mundissima/Shutterstock

De hele crypto-industrie had het zwaar in 2023, ondanks dat de koersen flink zijn gestegen. Dat komt doordat het handelsvolume erg laag bleef. Voor non-fungible tokens (NFT’s) was dit probleem nog een stuk groter, maar die trend is nu veranderd. Het volume lag in november op het hoogste punt van 2023.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Prijzen NFT’s stijgen weer

Dat schrijft DappRadar in een maandelijks onderzoeksrapport. Het handelsvolume is vorige maand gestegen tot 994 miljoen Amerikaanse dollar, het hoogste bedrag in minimaal 6 maanden. Ten opzichte van vorige maand was het bovendien een toename van 125%, en ten opzichte van september betrof het zelfs een ruime verdrievoudiging.

Ook is de gemiddelde transactiewaarde gestegen met 114%. Dat verklaart waarom ‘NFT-altcoins’ plotseling weer in trek zijn na een lange periode van neerwaartse koersen. Echter zijn de koersen de enige significante factor in het gestegen volume, want het aantal transacties is met slechts 5% gestegen.

Bij NFT-altcoins kun je denken aan de community-token ApeCoin (APE) van Bored Ape Yacht Club (BAYC), die sinds oktober met bijna 70% is gestegen. Voor governance-token BLUR van het gelijknamige handelsplatform geldt ongeveer hetzelfde verhaal, deze token is sinds halverwege oktober zelfs met ongeveer 330% gestegen.

Advertentie

OKX’ NFT-markt nu groter dan OpenSea

Vorig jaar was OpenSea met afstand het grootste handelsplatform voor NFT’s. Maar begin dit jaar stootte Blur OpenSea van de troon, waarna het maar liefst 72% van de markt in handen had. Die had het platform in november nog steeds, maar OpenSea heeft de tweede positie ook af moeten staan, en wel aan OKX.

Deze cryptobeurs heeft namelijk zijn eigen geïntegreerde NFT-handelsplaats, en had volgens DappRadar in november zo’n 32% van de markt in handen. Het wist Blur zelfs bijna in te halen, die 35% van de markt bedient. OpenSea moet het doen met 10%. Het analysebureau benadrukt ook dat de stijgingen vooral gelden voor de projecten met meer naamsbekendheid, kleinere NFT-collecties zijn lang niet altijd hard in waarde gestegen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie