Simon Bosch Simon Bosch
24/04/2023 15:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2023 15:01

Crypto hard gegroeid in Q1, vooral DeFi en NFT’s profiteren

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto hard gegroeid in Q1, vooral DeFi en NFT’s profiteren

Foto: sdx15 / Shutterstock.com

Vorig jaar bevonden we ons nog in een diepe bearmarkt, maar het is mogelijk dat we begin dit jaar de bodem hebben gevonden. Veel cryptocurrencies zijn hard gestegen, en uit onderzoek blijkt dat de gevolgen voor de crypto-industrie in zijn geheel ook positief zijn. Met name Decentralized Finance (DeFi) en Non-Fungible Tokens (NFT’s) profiteerden van de groei.

Binance keert terug naar India door miljoenenboete te betalen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Crypto industrie hard gegroeid in eerste kwartaal

Dat schrijft CoinGecko in een onderzoek van het eerste kwartaal van dit jaar. In drie maanden tijd is de markt gegroeid met 48,9% tot 1,238 biljoen dollar op 31 maart. Bitcoin is het hardst gegroeid van alle gemeten grote activa, met een rendement van 72% van 1 januari tot en met 31 maart. De NASDAQ haalde slechts 18% en goud deed maar 8%.

De sector die het hardst is gegroeid was DeFi. De groei van 29,6 miljard dollar (65,2%) werd vooral veroorzaakt doordat de governance-tokens van liquid staking-protocollen flink zijn gestegen. Het aandeel van alle governance-tokens van decentrale exchanges is echter met 5% gedaald in het eerste kwartaal.

Ondertussen zag het handelsvolume van NFT’s een groei van 68% tot 4,5 miljard dollar in de afgelopen drie maanden. In 2022 was het lievelingetje van de sector het NFT-handelsplatform OpenSea, maar in 2023 is het platform van de troon gestoten door Blur. In maart vertegenwoordigde Blur maar liefst 71,8% van het marktaandeel, terwijl diens aandeel in oktober bijna verwaarloosbaar was.

Advertentie

Crypto handelsvolume neemt weer toe

Het algehele crypto-handelsvolume is toegenomen met 18,1% tot 2,8 biljoen dollar. Gecentraliseerde crypto exchanges hebben hier nog steeds het leeuwendeel van – meer dan 90% zelfs. Maar het volume op decentrale exchanges is harder gegroeid. Het volume bij gecentraliseerde partijen groeide namelijk met 16,9%, terwijl decentrale platformen met 33,4% zijn gegroeid.

Maar niet iedere crypto-sector deed het goed het afgelopen kwartaal. Stablecoins zijn bijvoorbeeld met 6,2 miljard dollar (4,5%) gekrompen. USD Coin (USDC) en Binance USD (BUSD) krompen met 26,9% en 54,5%. Tegelijkertijd groeide Tethers USDT juist, tot het bijna een record in marktwaarde behaalde.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie