Simon Bosch Simon Bosch
10/05/2023 05:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/05/2023 05:00

Aantal crypto-bedrijven in Estland daalt plotseling met 80%

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Aantal crypto-bedrijven in Estland daalt plotseling met 80%

Foto: SevenMaps/Shutterstock

De afgelopen tijd zijn veel overheden een stuk strenger geweest tegen de blockchainsector. Veel bedrijven hebben, terecht of onterecht, een flinke stap terug moeten doen. Ook beleidsmakers in Estland zijn erg streng momenteel, en dat heeft een flinke bres geslagen bij crypto-bedrijven in het land. Het aantal crypto-dienstverleners in Estland is met 80% gedaald.

‘Crypto koning’ van FTX had geheime plannen om imago op te poetsen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Regulator in Estland straft crypto bedrijven

Dat blijkt uit een persbericht van de antiwitwasautoriteit FIU, een soort Estse tegenhanger van het Nederlandse FIOD. Het overheidslichaam constateert dat op 1 mei slechts 100 bedrijven in Estland een vergunning hadden om op te treden als crypto-dienstverlener. Dat is een vermindering van maar liefst 80%. Bijna 200 bedrijven trokken namelijk uit zichzelf hun licentie in, en de FIU trok eveneens ongeveer 200 licenties in omdat ze niet aan de vereisten voldeden.

De overheid van Estland heeft namelijk de antiwitwasmaatregelen verscherpt, schrijft de FIU. Het is nu moeilijker om geld wit te wassen via blockchain en crypto. Om dit te bewerkstelligen moeten crypto-bedrijven nu veel beter letten op waar geld vandaan komt, waar het naartoe gaat en wie de klanten zijn.

De regering van het land verklaarde volgens CoinDesk dat ‘hippie-achtige’ crypto-projecten een professionaliseringsslag moeten maken. Zo moeten bedrijven meer kapitaal aanhouden en daadwerkelijk als bedrijf actief zijn in Estland. De FIU suggereert dat het hebben van werknemers in Estland hier ook onder valt.

Kennelijk zijn veel bedrijven hier niet toe bereid, wat ertoe heeft geleid dat ze hun licentie in hebben getrokken of dat de overheid dit heeft gedaan. Dat hoeft niet te betekenen dat ze volledig met de werkzaamheden zijn gestaakt, het kan namelijk zijn dat ze gewoon naar het buitenland zijn verhuisd of überhaupt al geen lokaal bedrijf waren. Het instituut geeft aan dat deze offshoring als een groot probleem werd gezien.

De strengere regels hebben onder andere al geleid tot het faillissement van het Belgische Bit4You. Het was namelijk klant bij een bedrijf uit Estland dat zijn licentie is kwijtgeraakt, al kwam dat vooral door het feit dat dat bedrijf failliet was gegaan.

Advertentie

Regulatie belangrijke trend voor crypto industrie

Toen in Oekraïne vorig jaar de oorlog met Rusland uitbrak wilde de Estse overheid ook al zwaardere regulatie om het omzeilen van sancties door Rusland te voorkomen. Dit lijkt het te hebben doorgetrokken door ook witwassen moeilijker te maken.

Estland is onderdeel van de Europese Unie en moet daardoor binnenkort ook voldoen aan de Markets in Crypto-Assets (MiCA) wetgeving. Echter worden die wetten veelal beschouwd als constructief voor de industrie.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie