Simon Bosch Simon Bosch
11/04/2022 06:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/04/2022 06:08

Amerikaanse minister Yellen nu neutraal over crypto – is ze bekeerd?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Amerikaanse minister Yellen nu neutraal over crypto – is ze bekeerd?

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Het aantal hooggeplaatste figuren binnen overheden dat cryptovaluta het liefst waardeloos zou willen zien is hard gedaald de afgelopen tijd. Toch zijn er een paar hardnekkige sceptici, en de huidige Minister van Financiën in de Verenigde Staten is er één van. Toch lijkt ze steeds milder te worden, en nu heeft ze zelfs een paar positieve dingen gezegd over digitale activa.

UNI koers crasht, Uniswap rechtszaak in VS dreigt
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto-wereld zit vol met kansen en risico’s

Dat blijkt uit een persconferentie van het Amerikaanse Ministerie van Financiën (Department of the Treasury) van afgelopen donderdag. Het hoofd van het ministerie is sinds de Biden-regering Janet Yellen, die in het verleden niet bepaald crypto-gezind was. Maar afgelopen week was haar houding juist vrij neutraal. “De groei in digitale diensten heeft een wereld vol met mogelijkheden en risico’s geopend die een paar decennia geleden nog belachelijk leek,” verklaarde ze.

Yellen wil ‘technologie-neutrale’ innovatie en dat het algehele framework wordt afgestemd op risico’s in plaats van op welke technologie er wordt gebruikt. De rol van de overheid van de VS is volgens haar het bewerkstelligen van verantwoordelijke innovatie waar elke Amerikaan baat bij heeft, het beschermen van nationale belangen en het verstevigen van de Amerikaanse concurrentie en economische groei.

Nu denkt ze dus dat cryptovaluta hier wél onderdeel van zijn. Nog niet zo lang geleden zei ze nog het tegenovergestelde. Toch denkt ze dat een cryptovaluta van de overheid zelf nog niet klaar is voor introductie. Een Central Bank Digital Currency (CBDC) zou grote uitdagingen met zich meebrengen wat het ontwerp en de ontwikkeling ervan betreft. Dat vereist nog jaren tijd, niet een paar maanden.

Ze is verder sceptisch op stablecoins. Nog steeds niet alle stablecoin-uitgevers hebben de reserves die ze zouden moeten hebben. Daarmee bedoelt ze dat veel uitgevers te werk gaan als Tether (USDT). Ze geven tokens uit, maar ondertussen hebben ze geen ‘echte dollars,’ maar assets die de dollar als onderliggende valuta gebruiken, zoals aandelen en schuldpapier. In een crisis is het niet zeker dat deze tokens hun waarde kunnen behouden.

Advertentie

Vreemde situatie?

Het is merkwaardig dat ze überhaupt deze houding aanneemt, ze heeft er namelijk alle baat bij om het tegenovergestelde te zeggen van wat ze doen. Dat is doorgaans wat hooggeplaatste figuren doen. En zeker in de wereld van cryptovaluta geldt dat; die is zó klein dat een simpele uitspraak al snel zorgt voor volatiliteit. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat ze zeggen, maar ook naar wat ze doen.

Of dit een ‘sell-the-news-situatie’ gaat veroorzaken kan alleen de tijd uitwijzen. Naast Yellen was met name Elizabeth Warren erg negatief over digitale activa. Warren is het hoofd van de Senate Committee on Banking, Housing, and Urban Affairs. Zij heeft net als Yellen dus nogal een reden om te zeggen dat grote concurrentie voor banken geen toekomst heeft.

Tegelijkertijd zijn de sceptici vaak gewoon van de oude stempel en zullen ze niet zo veel trek hebben in verandering. Meestal worden dergelijke uitspraken gedaan vanuit enig tactisch oogpunt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie