Roy van Krieken Roy van Krieken
18/06/2021 14:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/06/2021 14:22

Bank of England: Bitcoin (BTC) energieverbruik problematiek belemmert centrale bank crypto’s niet

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bank of England Bitcoin (BTC) energieverbruik problematiek belemmert centrale bank crypto's niet

Foto: Anton_AV/Shutterstock

Uit een onderzoek van de Britse Financial Conduct Authority (FCA) kwam onlangs naar buiten dat cryptocurrencies de interesse van veel Britten heeft. Het onderzoek maakte duidelijk dat steeds meer Britten investeren in cryptocurrencies. Vorig jaar zou dit aantal zijn toegenomen met maar liefst 21%.

Deze grote interesse van investeerders gaat natuurlijk niet onopgemerkt bij financiële autoriteiten in het land. De Engelse centrale bank, de Bank of England, heeft zich daarom ook uitgesproken over de toekomst van digitale valuta in het land.

De Bank of England heeft zich allereerst kritisch uitgelaten over het energieverbruik van bitcoin (BTC). Daarnaast is de centrale bank sceptisch over gedecentraliseerde cryptocurrencies zoals bitcoin en ethereum (ETH). Deze soort cryptocurrencies zouden geen ‘intrinsieke waarde’ hebben en puur gebaseerd zijn op speculatie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Central bank digital currencies

De Bank of England heeft echter wel laten weten dat het interesse heeft in een zogenaamde central bank digital currency (CBDC). CBDC’s zijn een digitale versie van een fiat valuta uitgegeven door de centrale bank van een land. Het grootste verschil tussen CBDC en veel andere cryptocurrencies is het feit dat CBDC’s gecentraliseerd zijn. 

Waar andere centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank (ECB), eerder al lieten weten dat er plannen bestonden voor digitale valuta’s, bleef de Bank of England lange tijd achter in deze ontwikkeling. 

Nog altijd heeft de bank van het Verenigd Koninkrijk geen concreet besluit genomen. In een speech liet de directeur van fintech, Tom Mutton, weten dat volgens hem CBDC’s verschillen van bitcoin in de mate van energieverbruik. Daarom moet volgens hem de centrale bank onderzoeken hoe CBDC’s kunnen bijdragen aan een economie zonder uitstoot.

Advertentie

Bitcoin vs. CBDC’s

Het debat rondom het energieverbruik van bitcoin en andere cryptocurrencies is sinds enige tijd in volle gang. Het begon toen Elon Musk en Tesla aangekondigden niet langer bitcoin te accepteren als betaalmiddel vanwege het gigantische energieverbruik. Inmiddels heeft Elon Musk laten weten dat hij deze beslissing terug zal draaien wanneer er vooruitgang geboekt wordt op dit gebied.

Mutton van de Bank of England laat weten dat CBDC’s kunnen functioneren zonder dat daar een enorme verspilling aan energie aan te pas hoeft te komen. Bitcoin moet namelijk gemined worden en dat vereist veel energie, het zogenaamde proof-of-work concept. 

CBDC’s zullen volgens Mutton gebruik maken van een ander systeem dan proof-of-work. Dit zal er voor zorgen dat transacties vele malen efficiënter zullen zijn. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie