Simon Bosch Simon Bosch
04/01/2024 16:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/01/2024 15:20

Bitcoin ETF moet wel goedgekeurd worden volgens Amerikaanse megabank

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin ETF moet wel goedgekeurd worden volgens Amerikaanse megabank

Foto: DRN Studio/Shutterstock

Er ligt inmiddels ruim een tiental aanvragen voor spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Helaas is nog geen enkele aanvraag goedgekeurd, terwijl de deadline snel nadert. Toch blijkt een Amerikaanse investeringsbank optimistisch. De goedkeuring van zo’n ETF is volgens het bedrijf namelijk een ‘politieke vereiste’.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

“Komst Bitcoin beursfondsen harde eis”

Dat schrijft de investeringsbank TD Cowen in een brief aan investeerders, volgens The Block. De bank verwacht niet alleen dat de goedkeuring vaststaat, maar dat deze vóór 10 januari al zal komen.

Eind vorig jaar kregen de verschillende vermogensbeheerders die ETF-aanvragen hebben lopen namelijk te horen van de SEC dat ze enkele aanpassingen moesten doorvoeren. Daarna zou de deadline voor een reactie van de SEC op 10 januari liggen.

10 januari kruipt snel dichterbij, het is namelijk volgende week woensdag al. Volgens TD Cowen moet de SEC de fondsen wel goedkeuren, want de beleidsmaker probeert ervoor te zorgen dat het de crypto-industrie in zijn geheel mag reguleren van het Amerikaanse parlement.

Ook wil de SEC niet nóg een rechtszaak verliezen rondom de goedkeuring van bitcoin-ETF’s. In 2022 klaagde crypto-beursfondsuitgever Grayscale de SEC namelijk aan omdat de SEC weigerde om Grayscale van GBTC een spot-ETF te laten maken. Maar afgelopen augustus verloor de SEC deze zaak, waardoor het de ETF-aanvraag opnieuw in behandeling moet nemen. Als het de ETF’s zou afwijzen, dan zou dat ruimte bieden voor meer rechtszaken.

Advertentie

Kans op afwijzing bestaat nog steeds

TD Cowen is niet de enige optimist omtrent dit onderwerp. Volgens een online gokplatform denkt 89% van de deelnemers dat de SEC binnen twee weken een spot-ETF goed zal keuren.

Toch uitte Matrixport-marktonderzoeker Markus Thielen onlangs een ander beeld. Hij verwacht dat de SEC alle fondsen alsnog zal afkeuren. De Verenigde Staten hebben volgens hem geen reden om de fondsen goed te keuren, dat zou de indruk wekken dat je bitcoin als een serieuze investering kan zien.

Niet veel later benadrukte hij dat dit zijn persoonlijke mening is en niet is gebaseerd op informatie van binnen de vermogensbeheerders of de SEC.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie