Kevin Schijven Kevin Schijven
08/08/2019 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/08/2019 06:00

Britse belastingdienst gaat belastingontduikers aanpakken via cryptocurrency exchanges

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

De Britse belastingdienst, Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC), zet naar verluidt cryptocurrency exchanges onder druk om persoonsgegevens en transactiegeschiedenissen van klanten vrij te geven. Dat zouden meerdere interne bronnen gemeld hebben aan cryptocurrency nieuwssite CoinDesk.
HMRC wil hiermee belastingontduikers in de cryptocurrency-sector aanpakken. Er zijn minstens drie brieven gestuurd naar cryptocurrency exchanges in het Verenigd Koninkrijk, die zijn ontvangen door Coinbase, eToro en CEX.IO. Geen van de bedrijven heeft op het moment van schrijven gereageerd.
Een van de interne bronnen zou tegen CoinDesk gezegd hebben dat HMRC samen wil werken met exchanges om persoonlijke informatie te achterhalen van mensen die in cryptocurrency handelen. Hij of zij verwacht dat HMRC niet verder dan twee tot drie jaar terug in de tijd zal kijken. Het zou namelijk zeer moeilijk zijn om informatie van 10 jaar geleden terug te vinden:

Als ze [HMRC] maar twee of drie jaar teruggaan, denk ik dat het interessante hier is, dat de individuen die heel vroeg in crypto zijn ingestapt in 2012-2013 niet zullen worden getroffen. Degenen die waarschijnlijk de grootste winst hebben geboekt, worden niet getroffen, het zullen de mensen zijn die rond de tijd dat crypto piekte instapten.

Aldus de anonieme bron. CoinDesk geeft aan dat het HMRC een verzoek heeft ingediend voor meer informatie, maar dat HMRC verdere details achter wil houden omdat de openbaarmaking ervan het innen van eventuele openstaande belasting in gevaar kan brengen. Wel zegt HMRC dat zij de bevoegdheid hebben:

Deze exchanges kunnen informatie bewaren van hun klanten en de transacties die ze hebben voltooid. Deze transacties kunnen leiden tot mogelijke belastingheffingen en HMRC heeft de bevoegdheid om exchanges te vereisen deze informatie te verstrekken.

Hiermee lijkt HMRC in de voetstappen van de Internal Revenue Service (IRS), oftewel de Amerikaanse belastingdienst, te treden. De IRS had eind vorige maand een waarschuwingsbrief gestuurd naar meer dan 10.000 Amerikaanse cryptocurrency-bezitters.
De Britse financiële toezichthouder, Financial Conduct Authority (FCA), publiceerde vorige week een document waarin stond dat zij cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) niet zullen reguleren.
Heb je maandag de nieuwe wekelijkse koersanalyse van onze analist David gemist? David legt uitgebreid zijn visie en verwachting uit. Klik hier om zijn analyse alsnog te lezen!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie