Rico Engelbarts
13/09/2018 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/09/2018 19:00

Centrale bank India: Bitcoin kan onder huidige regelgeving niet erkend worden

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
centrale_bank_india_RBI_bitcoin_kan_onder_huidige_regelgeving_niet_worden_erkend

De Reserve Bank of India (RBI) heeft het Indiase Hooggerechtshof op 12 september via een attest laten weten dat cryptocurrencies niet als geldige valuta’s of geld kunnen worden beschouwd onder de huidige wettelijke regelgeving. Tevens herhaalde de RBI haar standpunt dat Bitcoin (BTC) en alle altcoins niet als een geldig betalingssysteem gezien kunnen worden.
De centrale bank wijst het hoogste gerechtshof erop dat er in de Indiase grondwet geen juridisch systeem voor virtuele valuta is vastgelegd. Het hof behandelt momenteel een zaak tussen de RBI en Bitcoin-exchanges. De hoorzitting is al twee keer uitgesteld en staat nu gepland voor 17 september.
In april dit jaar had de RBI een circulaire uitgegeven aan alle gereguleerde financiële instellingen, waaronder banken, waarin hen verboden werd om diensten te verlenen aan bedrijven in de cryptocurrency-sector. Het beleid verplichtte banken ook om te voorkomen dat particuliere klanten cryptocurrencies kopen met geld van de door hen beheerde bankrekeningen. Het verbod op cryptocurrency bleek niet veel later zonder enige vorm van onderzoek of overleg uitgeroepen te zijn door de RBI.
De RBI zei destijds dat het gebonden was aan wettelijke bepalingen, de in de Indiase grondwet genoemde handelingen, die hen de nodige maatregelen tegen de crypto-sector hebben doen laten nemen. De centrale bank drong er in juli al op aan bij het Hooggerechtshof op crypto te reguleren en zei destijds het volgende:

De Reserve Bank of India kan niet eenzijdig beslissen voor de regering over de wettelijkheid van Bitcoins

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie