Erik Juffermans Erik Juffermans
24/04/2023 12:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2023 12:00

Chinese ambtenaren worden voortaan uitbetaald in digitale yuan

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Chinese ambtenaren worden voortaan uitbetaald in digitale yuan

Foto: RHJPhtotos/Shutterstock

Al ruim twee jaar is de digitale yuan, ook wel e-CNY, in omloop in China. Deze central bank digital currency (CBDC) is echter allesbehalve een succes. Verscheidene tevergeefse pogingen werden al gedaan om adoptie aan te sporen. In een nieuwe poging om de adoptie te versnellen worden vanaf mei alle ambtenaren in de stad Changshu betaald met de digitale yuan.

“2025 wordt een goed jaar voor crypto-regulatie”
“2025 wordt een goed jaar voor crypto-regulatie”

Digitale yuan nog geen succes

De Chinese overheid had waarschijnlijk wat anders verwacht van de digitale yuan. Tot op heden hebben Chinezen maar weinig interesse in de e-CNY. Op 6 februari, tijdens het Chinese nieuwjaar, werd er nog 180 miljoen e-CNY, met een waarde van ruim 26 miljoen dollar, cadeau gedaan in verschillende steden.

Het nieuwe plan, dat vanaf mei van start gaat, is de zoveelste poging om adoptie te forceren. Changshu is een stad gelegen iets ten noorden van de grote metropool Shanghai en telt ongeveer anderhalf miljoen inwoners. Iedereen die werkzaam is voor publieke diensten, publieke instituties en overheidsinstanties zal zijn of haar salaris uitgekeerd krijgen in de digitale yuan.

Mocht deze test in Changshu een succes zijn, dan is de kans groot dat het uitgebreid wordt naar een regionale of landelijke schaal. Volgens een lokaal rapport is het streven om in 2025 een goed werkend systeem te hebben voor het gebruik van de e-CNY.

Zoals gezegd staat de adoptie van de digitale yuan twee jaar na de introductie op een laag pitje. Hierbij moet wel vermeld worden dat het land te kampen heeft gehad met grote Covid-19 lockdowns. Desondanks wil de adoptie sinds de lockdowns zijn opgeheven ook niet vlotten. Volgens officiële cijfers uit januari dit jaar betrof destijds de totale omloop van de e-CNY maar 0,13 procent van de totale omloop van de Chinese yuan in China.

Chinese yuan stoomt op

Er is momenteel echter een globale verschuiving gaande die snel verandering kan brengen in de vraag naar de digitale yuan. Rusland en China hebben de dollar laten vallen en maken sinds vorig jaar grotendeels gebruik van de Chinese yuan voor hun onderlinge handel. 

Begin deze maand werd ook bekend dat Brazilië hetzelfde pad inslaat. Het Zuid-Amerikaanse land en China zullen geen gebruik meer maken van de dollar voor hun bilaterale handel. Ze zullen vanaf nu de Braziliaanse real, en jawel, de Chinese yuan gebruiken.

Steeds meer landen en economische blokken lijken alternatieven te zoeken voor de Amerikaanse dollar. Hierbij lijken ze al snel uit te komen bij de Chinese yuan. De kans is aanzienlijk, mits deze trend zich doorzet, dat de Chinese yuan de rol als internationale reserve kan overnemen. Daarmee zal mogelijk de digitale yuan ook een grote rol in spelen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie