Simon Bosch Simon Bosch
06/12/2023 11:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/12/2023 10:35

Crypto topmannen gaven in 2023 een recordbedrag uit aan VS

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Banken smeken om soepelere crypto regels voor bitcoin ETF deelname

Foto: Azlan Stock/Shutterstock

Steeds meer overheden werken aan constructieve regels voor de crypto-industrie, maar in de Verenigde Staten kost het allemaal een stuk meer moeite dan in sommige andere landen. Toch staat de crypto-industrie in het land niet stil en is door de strenge overheid op grote schaal aan het lobbyen geslagen. In 2023 zouden belangengroepen een recordbedrag hebben uitgegeven.

$922 miljoen aan bitcoin plotseling verplaatst door overheid VS
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto-lobbyisten erg actief in 2023

Dat schrijft Reuters op basis van gegevens van onderzoeksorganisatie OpenSecrets, dat speciaal onderzoekt wat lobbyisten in allerhande sectoren uitgeven. Crypto-bedrijven hebben in de eerste drie kwartalen van 2023 naar schatting maar liefst 18,96 miljoen dollar uitgegeven. In dezelfde periode in 2022 lag dit bedrag nog op 16,1 miljoen dollar.

Het record is opvallend, wat dit jaar was FTX niet aanwezig om het merendeel van de kosten te vertegenwoordigen. Deze crypto exchange ging eind vorig jaar failliet en stond in de top 10 van grootste lobbyisten in de Amerikaanse crypto-sector. Dit jaar zal FTX dus geen geld meer hebben gehad om te lobbyen, alhoewel het wel enorme bedragen heeft uit moeten geven aan advocaten.

Coinbase (beurssymbool: COIN) was met 6,16 miljoen dollar de grootste uitgever, gevolgd door Crypto.com-eigenaar Foris DAX, de Blockchain Association en Binance. Ironisch is dat de Blockchain Association per definitie al een lobbygroep is.

Advertentie

Amerikaanse crypto-bedrijven in zwaar weer

Het lobbyen lijkt ook wel noodzaak te zijn, want veel Amerikaanse bedrijven zijn onder vuur genomen door de overheid. Zo is Coinbase verwikkeld in enkele rechtszaken tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, net als Binance en heel veel andere bedrijven in de sector. De situatie met Binance lijkt vooralsnog met een flinke sisser te zijn afgelopen, wat het bedrijf wel miljarden heeft gekost.

Toch is de situatie in het algemeen nog niet opgelost. Ripple-CEO Brad Garlinghouse noemde SEC-topman Gary Gensler eerder dit jaar een dictator, omdat hij de sector op een onbegrijpelijke manier zou reguleren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie