Simon Bosch Simon Bosch
30/09/2023 14:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/09/2023 14:00

Digitale euro wordt tóch niet volledig anoniem

Nieuws
Digitale euro: nieuw plan wordt nog deze maand onthuld

Foto: ilolab/Shutterstock

Niet ieder land is voorstander van open-source cryptocurrencies, maar vrijwel iedere centrale bank is van plan om volledig digitale versies van fiat-valuta uit te geven. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voorheen verklaard dat de digitale euro veel privacy zal bieden, maar daar komt het nu op terug. De privacy zal minder zijn dan dat je hebt met cash.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Overheden niet blij met privacy

In mei van 2022 én in april van dit jaar constateerde de ECB nog dat de nieuwe muntvorm de privacy van consumenten zou beschermen. De centrale bank mikte op ‘maximale privacy’ door te proberen de privacy-aspecten van cash over te nemen in de digitale euro. Maar wat het hier precies onder zou verstaan was niet bepaald duidelijk.

Technisch gezien is het mogelijk om als het ware een digitale vorm van cash geld te maken. Dat is bijvoorbeeld exact wat privacy-coins zoals monero (XMR) en zcash (ZEC) doen. Door transacties te versleutelen is het alleen voor de zender en de ontvanger duidelijk hoe transacties verlopen.

Maar overheden zijn hier niet bepaald blij mee, want dit maakt het een stuk lastiger om witwassen te herkennen en criminelen op te sporen. Vorig jaar wilde de Europese Unie nog stappen zetten om het verkopen van deze cryptocurrencies volledig te verbieden. Dit volgde nadat de overheid van de Verenigde Staten besloot om de crypto mixer Tornado Cash aan sancties te onderwerpen.

Advertisement

Digitale euro toch niet volledig anoniem

ECB-directrice Christine Lagarde was te woord bij de Committee on Economic and Monetary Affairs, waar ze sprak over de inflatie, economische groei, fiscaal en monetair beleid en over de stand van zaken binnen het Europese bankensysteem. Over de digitale euro ging het maar kort, maar dat wat wél gedeeld werd was aanzienlijk.

Lagarde constateerde namelijk dat de digitale munt op een blockchain zal staan en dus een voetafdruk achterlaat. Hiermee zou ze kunnen bedoelen dat de munt niet vergelijkbaar zal zijn met de privacy-coins waar we bekend mee zijn.

De digitale euro zal een vorm van een Central Bank Digital Currency (CBDC) zijn. Sommige andere landen hebben al in meer of mindere mate zo’n munt, waaronder China, de Bahama’s en Nigeria.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement