Erik Juffermans Erik Juffermans
14/10/2022 06:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/10/2022 06:08

Digitale valuta van China bereikt record volume

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale valuta van China bereikt record volume

Foto: ShuttphotoVIP/Shutterstock

China is momenteel bezig met een grootschalige testfase van hun eigen central bank digital currency (CBDC). De digitale yuan heeft al een transactievolume van $14 miljard dollar bereikt. Daarmee is de digitale yuan wereldwijd de CBDC met grootste adoptie. Dat heeft de Centrale Bank van China eerder deze week bekend gemaakt.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

De Chinese digitale valuta

De testfase van de digitale yuan beperkt zich momenteel tot 15 Chinese provincies. In deze provincies wordt de digitale yuan al geaccepteerd als legitiem betaalmiddel in bijvoorbeeld winkels. Ook online platformen van de Chinese regering staan betaling met de Chinese CBDC toe.

“Meerdere online regering platformen hebben digitale yuan betaaldiensten gelanceerd. Online en offline platformen gebruiken de digitale yuan nu om betalingen af te handelen. Hierbij gaat het onder andere om belastingbetalingen en medische verzekeringskosten.” 

Aldus een officiële aankondiging. Er zijn daarnaast ook plannen aangekondigd om de testfase op te schalen. Zo zullen er in de nabije toekomst testen worden uitgevoerd met CBDC transacties tussen Hong Kong en China. In 2020 kondigde China al aan te gaan starten met officiële testrondes voor een eigen digitale currency. Het uiteindelijke plan is een totale inwisseling van de bestaande valuta met de digitale yuan.

Hoewel het bedrag van $14 miljard dollar indrukwekkend is, zegt dit nog niet alles. Eerder dit jaar in januari maakte de Chinese regering al bekend dat de digitale yuan een transactie volume had bereikt van $13 miljard dollar. Dat zou betekenen dat er in de laatste 8 maanden slechts voor 1 miljard aan transacties met de digitale yuan zijn uitgevoerd. Dit zou te maken kunnen hebben met het nog altijd strenge lockdown beleid wat in veel Chinese steden in stand wordt gehouden door de Chinese autoriteiten.

CBDC’s wereldwijd

Onderzoek eerder dit jaar toonde aan dat ruim 80% van de centrale banken wereldwijd bezig zijn met het opzetten van een eigen digitale currency. De helft hiervan voert al concrete testen uit. Tot nu toe zijn er echter maar twee landen die hun eigen CBDC al hebben gelanceerd. Dat zijn Nigeria en de Bahama’s, met respectievelijk de “eNaira” en de “Bahamian Sand Dollar”.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie