Simon Bosch Simon Bosch
07/12/2022 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/12/2022 07:00

EU wil €2,4 miljard binnenhalen met crypto-belasting: documenten

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
EU wil €2,4 miljard binnenhalen met crypto-belasting: documenten

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De Europese Unie is een van de meest vooraanstaande partijen als het gaat om regulatie. Het MiCA-wetsvoorstel dat eerder dit jaar is goedgekeurd moet eind volgend jaar officieel gelden. Helaas komen dit soort regulaties niet uit de lucht vallen, de overheid moet namelijk ook gefinancierd worden. Nieuwe belastingen voor crypto-investeerders moeten de oplossing gaan vormen.

Europese cryptosector nog weinig veranderd sinds belangrijke MiCA-wet
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Nieuwe belastingen voor crypto

Dat schrijft The Block, die een nog niet onthuld wetsvoorstel van de Europese Commissie heeft ingezien. Later deze week gaat de commissie naar verluidt een voorstel indienen dat het ‘gat in regulatie’ voor crypto-gebruikers moet dichten. Wat hier allemaal onder wordt verstaan is niet duidelijk, maar in ieder geval vallen extra belastingen hier wel onder.

De EU hoopt hiermee 2,4 miljard euro aan belastinggeld mee binnen te slepen, en dat lidstaten zo geen ‘tekort aan [inkomsten vanuit] belastingen’ hebben. Waarom specifiek cryptocurrencies extra worden belast en niet activa in het algemeen is niet duidelijk.

Ook weten we nog niet op wat voor percentage de belastingen zullen liggen. Veel investeerders hebben enorm veel geld verloren door de bearmarkt, daarom kun je je afvragen of de Europese regering op dit moment überhaupt veel te winnen heeft met zo’n voorstel.

Wat wél duidelijk genoemd wordt is dat ‘crypto-activa die op decentrale wijze zijn uitgebracht’, stablecoins en bepaalde Non-Fungible Tokens (NFT’s) onder de belasting zullen vallen. Gek genoeg krijgen bepaalde netwerktokens met een duidelijk gebruiksdoel misschien een vrijstelling. Welke activa dit zijn en waarom de vrijstelling er is weten we niet.

Advertentie

MiCA crypto-wetgeving is vooruitstrevend

Afgelopen juli is het MiCA-wetsvoorstel officieel goedgekeurd. Dankzij dit voorstel wordt de EU internationaal geprezen om haar vooruitstrevende regulatie. Sterker nog, de Verenigde Staten waren bang dat de EU dit model zou exporteren en daarmee de regulatie van de VS zou ondermijnen.

Het is ook niet de eerste keer dat er plotseling zo’n grote verandering wordt doorgevoerd. Zo was Portugal tot voor kort zo goed als een belastingparadijs voor crypto-fans, maar niet veel later werden toch belastingplannen voor crypto aangekondigd. Gelukkig is dit plan nu weer van tafel, maar niemand weet of dat zo blijft.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie