Roy van Krieken Roy van Krieken
17/05/2022 17:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2022 17:45

Portugal wil af van status als ‘bitcoin belastingparadijs’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Portugal wil af van status als ‘bitcoin belastingparadijs’

Foto: TexBr/Shutterstock

Het zal voor veel crypto entrepreneurs die recentelijk zijn geëmigreerd niet goed worden ontvangen, maar Portugal lijkt een einde te gaan maken aan hun status als crypto-belastingparadijs. Voorheen waren de belastingen op crypto in het land vrijwel niet bestaand, maar de Portugese overheid lijkt hier verandering in te gaan willen maken.

Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Portugal en crypto belastingen

De Portugese Minister van Financiën, Fernando Medina, gaf onlangs aan dat het land op korte termijn belasting wil gaan heffen op cryptocurrencies. Wanneer dit precies van start zal gaan is onbekend. Ook staatssecretaris António Mendonça Mendes gaf op vrijdag aan dat er concrete plannen bestaan om dan toch echt cryptocurrencies te gaan belasten, dat meldt lokaal nieuwsstation Sapo.

Het zou vooral gaan om winst die wordt behaald door middel van het investeren of handelen in cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC). Het lijkt er sterk op dat de wet die in 2016 ingevoerd werd, waarmee cryptocurrencies vrijgesteld werden voor de belasting, nu echt ten einde zal gaan komen.

Medina zei tijdens een werkvergadering in het parlement dat zijn beweegredenen voor de belasting tot stand kwam door Portugal te vergelijken met landen die “al over systemen beschikken”. Sapo meldde bovendien dat Medina opmerkte dat het niet logisch is om geen belasting te heffen op activa die vermogenswinst opleveren. Hij zei:

“Er kunnen geen ontbrekingen zijn die leiden tot vermogenswinst, in verband met de transactie van activa, waarvoor geen belasting geldt.”

Einde van het belastingparadijs

Het doel van het nieuwe belastingsysteem betreffende cryptocurrencies zal niet dusdanig hardnekkig zijn dat het investeren in cryptocurrencies plotseling niet meer rendabel zal zijn, aldus Medina. Wel zal het voor de grote hoeveelheid crypto investeerders die naar Portugal zijn verhuisd, mede door het voordelige belastingstelsel, als een dolkstoot in de rug worden ervaren.

Veel van hen emigreerde naar Portugal dat tot voor kort een permanent verblijfsvisum aanbood dat bekend stond als het ‘Gouden Visum’. Dit omdat het houders speciale belastingvrijstellingen en een pad naar burgerschap biedt. Het Golden Visa programma werd gestart als een middel om buitenlandse investeerders aan te trekken.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie