Simon Bosch Simon Bosch
26/03/2024 07:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/03/2024 19:09

Europese Unie schrapt omstreden nieuwe crypto wet

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa kondigt nieuwe strengere regels voor crypto bedrijven aan

Foto: Wirestock Creators/Shutterstock

De Europese Unie werkt al een tijd aan constructieve regels voor de crypto-industrie. Toch zijn investeerders niet even blij met elke maatregel van de overheid, zo stelde het vorig jaar voor om bepaalde transacties van meer dan 1000 euro te verbieden. Maar dit bleek zó controversieel dat het Europees Parlement dit plan nu heeft geschrapt.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

EU opeens enorm streng voor crypto

Halverwege januari keurde het parlement een wetsvoorstel genaamd Anti-Money Laundering Regulation (AMLR) goed. Onderdeel hiervan was de draconische maatregel om crypto-betalingen afkomstig van self-custody-wallets van meer dan 1.000 euro volledig te verbieden. Dat zou moeten voorkomen dat mensen cryptocurrencies en blockchains op grote schaal zouden gebruiken voor criminele activiteiten.

Hoe dit precies in de praktijk zou werken is niet helemaal duidelijk. Het is denkbaar dat dit zou kunnen met behulp van de ‘killswitch’ die de EU ook in wil voeren, waarmee het vereisten kan stellen aan smart contracts. Dit plan was misschien wel net zo extreem, en de crypto-sector was bang dat dit een vernietigende invloed zou hebben op de juist zo constructieve regels voor de crypto-industrie.

Advertentie

EU trekt strenge crypto regel toch maar in

Maar vorige week dinsdag is de strenge limiet van 1.000 euro toch maar weer ingetrokken. Toen publiceerden de Committee on Economic and Monetary Affairs samen met de Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs van het Europees Parlement een nieuw overzicht van het AMLR-voorstel. De overheid vindt het nu voldoende als bedrijven onderzoek doen naar van wie ze geld ontvangen. Ook transacties van meer dan 1.000 euro zullen dus toegestaan zijn.

Verder valt op dat de regel een stuk strenger zou zijn geweest dan die voor cash geld. Als je fysieke euro’s hebt, dan mag je namelijk betalingen doen van minder dan 10.000 euro. Anoniem mag dat zelfs tot 3.000 euro.

Ook in het Europees Parlement is dit opgevallen. Parlementslid Patrick Breyer noemde het op sociale mediaplatform X een financiële oorlog en de erosie van financiële vrijheid.

Al met al is het schrappen van de omstreden wet dus goed nieuws voor de crypto-industrie in Europa, maar ook daarbuiten. Hoe schadelijk de nieuwe regels zouden zijn geweest zullen we gelukkig nooit te weten komen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie