Rico Engelbarts
20/10/2020 15:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/10/2020 15:30

Franse minister van Financiën gelooft in blockchain, maar niet in sommige crypto's, waarom?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Franse minister van Financiën gelooft in blockchain, maar niet in sommige crypto's, waarom

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, kijkt nog altijd behoorlijk kritisch naar cryptocurrency. Le Maire zei eerder dat Facebook’s Libra-token de “monetaire soevereiniteit van staten” op het spel zou zetten maar haalt nu ook hard uit naar het aspect an sich.
De minister vertelde op 19 oktober dat sommige cryptocurrencies worden geassocieerd met witwassen, en het kopen van drugs en wapens. Daarentegen heeft hij wel lof voor blockchain zelf en stelt dat hij de betrouwbaarheid en traceerbaarheid van alle blockchain-technologie niet in twijfel trekt.
Dat Frankrijk blockchain and cryptocurrencies interessant vindt, was al tamelijk bekend. Het land had in 2019 al plannen om dit jaar te gaan experimenteren met een eigen stablecoin, wat als reactie kwam op de toentertijd ontwikkelingen van Libra. Ook zouden middelbare-scholen les krijgen over Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies.

“Beste @cyrilpaglino, we twijfelen niet aan de betrouwbaarheid en traceerbaarheid van alle blockchain-technologieën. Maar sommige cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om frauduleuze transacties (drugs, wapens, witwassen van geld) anoniem te vergemakkelijken. Nuance.”


Le Maire’s reactie was op een statement van Cyril Paglino, een algemeen partner van cryptofonds Starchain Capital, die zei dat blockchain-transacties ‘geen interesse hebben in terroristen,’ gezien traditionele banken het al makkelijk genoeg maken voor het witwassen van geld. Zijn argument is gebaseerd op gelekte documenten van de U.S. Financial Crimes Enforcement Network.
Honderden mediabedrijven deden mee aan dit onderzoek. Ook het Nederlandse Financieel dagblad (FD) deed mee aan het onderzoek en onderzocht de Nederlandse banken, wat leidde tot een schokkende uitkomst.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie