Sander van Rijn Sander van Rijn
18/09/2023 10:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/09/2023 10:00

Hong Kong tikt crypto bedrijven op de vingers

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hong Kong tikt crypto bedrijven op de vingers

Foto: Shutterstock/ESB Professional

Ondanks het verbod in China, toont de autonome regio Hong Kong de laatste tijd een vooruitstrevende benadering voor crypto. Er is echter ook een andere kant aan de gunstige crypto regelgeving in de stadstaat.

De centrale bank van Hong Kong, de Hong Kong Monetary Authority (HKMA), heeft onlangs een dringende waarschuwing afgegeven aan crypto-bedrijven die zich onterecht voordoen als ‘banken’.

De toezichthouder van Hong Kong heeft opgemerkt dat sommige crypto-bedrijven zichzelf promoten met benamingen als cryptobank, cryptoactivabank, digitale activabank, digitale bank of digitale handelsbank. De HKMA benadrukt dat dergelijke praktijken in strijd zijn met de bankwetten van de regio.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto bedrijven misleiden publiek

De crypto-bedrijven die in overtreding zijn, bieden vaak ook bankdiensten en/of bankrekeningen aan. Ze gebruiken het woord ‘deposito’s‘ om gelden van klanten te beschrijven. Ook adverteren deze bedrijven spaarplannen met een ‘laag risico met hoog rendement’.

Deze dubbelzinnige beschrijvingen kunnen de bevolking van Hong Kong misleiden, zegt de HKMA. Er wordt gesuggereerd dat deze cryptobedrijven zich voordoen als erkende banken, waar de bevolking veilig zijn geld aan kan toevertrouwen. Volgens de wet- en regelgeving in Hong Kong geldt dat alleen instellingen met de juiste vergunning bankactiviteiten te mogen uitoefenen.

Volgens de centrale bank van Hong Kong is het essentieel voor het publiek om te begrijpen dat deze crypto-bedrijven geen echte banken zijn. Daar komt bij kijken dat deze banken niet gereguleerd worden door de HKMA. Het geld dat de bevolking bij deze bedrijven plaatst, wordt niet beschermd door het depositobeschermingsstelsel van Hong Kong.

Advertentie

Hong Kong crypto vriendelijk in 2023

Hong Kong heeft niet alleen een sterke infrastructuur voor de groeiende crypto-industrie opgebouwd. Het herbergt ook een netwerk van crypto– en blockchain gerelateerde dienstverleners. Bovendien heft Hong Kong geen belasting op cryptoverdiensten, wat de aantrekkingskracht voor de crypto-industrie verder vergroot.

De strikte, maar toch progressieve regelgeving in Hong Kong, zorgt voor een bloeiende financiële sector in de regio. Volgens een recent onderzoek is de miljoenenstad een van de meest crypto-vriendelijke regio’s in 2023. Een belangrijke troef voor Hong Kong blijft de gunstige regelgeving omtrent cryptocurrencies.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Sander van Rijn is de oprichter van SNDRVNRN en een toegewijde expert op het gebied van blockchain-technologie en digitale valuta’s. Met een passie voor schrijven en een diepgaande kennis van DLT, Blockchain, Crypto, NFT, Web3, en Hardwallets, deelt hij graag zijn expertise en inzichten met een breder publiek. Hij noemt zichzelf een wandelende crypto bibliotheek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Waarom Bitcoin explosief stijgt na de mislukte aanslag op Trump
Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
Advertentie