Simon Bosch Simon Bosch
28/09/2022 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/09/2022 13:00

IMF wil mondiale waakhond voor crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
IMF wil mondiale waakhond voor crypto

Foto: Funtap/Shutterstock

Cryptocurrencies waren nog maar een paar jaar geleden iets waar overheden amper naar omkeken. De markt was niet noemenswaardig en ze zouden toch alleen maar gebruikt worden door criminelen. Dat is nu wel anders; overheden zitten er met hun neus bovenop, en dat neemt steeds concretere vormen aan. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil nu een globale instantie die toezicht houdt op de crypto-markt.

Volgende bitcoin ETF golf? Chinese vermogensbeheerders zetten stap
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Internationaal geldende regelgeving voor crypto

Het IMF publiceerde deze week twee rapporten; een over stablecoins en een over crypto zonder directe onderliggende waarde. In de rapporten prijst het financiële instituut het Financial Stability Board (FSB) aan om op internationaal niveau de crypto-markt te reguleren.

Volgens het IMF is de FSB, die we niet moeten verwarren met de Russische geheime dienst, goed in staat om deze rol op zich te nemen. Om precies te zijn moet de organisatie landelijke toezichthouders coördineren. Het is dus niet de bedoeling dat alle andere instanties gaan verdwijnen en de FSB als enige overblijft.

De beslissing moet nog worden goedgekeurd. In oktober moet de FSB een onderzoek publiceren voor bestuursleden van de G20 waar aanbevelingen omtrent de regelgeving van volatiele cryptomunten, en met name stablecoins, in moeten staan. Het IMF beoogt verder strengere regelgeving voor ‘entiteiten en activiteiten die meer risico genereren’. Wat hier precies onder wordt verstaan, is nog onduidelijk.

Advertentie

IMF eist al langer strengere regelgeving voor crypto

Het IMF drong eerder deze maand al aan voor een nieuw wereldwijd regelgevevend kader voor crypto om gebruikers te beschermen, innovatie aan te moedigen en orde op de markten te scheppen. Toch verklaarde de instantie van de zomer, ná het leeuwendeel van de crash, dat crypto geen negatieve invloed had op de economie. Andere risico’s, zoals de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en de Chinese vastgoedbubbel zouden veel grotere impact hebben. Tegelijkertijd verwacht het IMF juist meer risico’s omtrent stablecoins.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie