Simon Bosch Simon Bosch
31/07/2022 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2022 17:15

Crypto crash had geen negatieve impact op economie, zegt IMF

Nieuws
IMF wil mondiale waakhond voor crypto

Foto: Funtap/Shutterstock

Eerder deze week schreven we dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een erg zwaarmoedige houding heeft over de wereldeconomie. Maar volgens een directeur van het instituut is er ook een zonnige kant, hij verklaart namelijk dat de dalingen in cryptocurrencies geen grote gevolgen heeft gehad voor de economie.

Nederlandse thuiswerkers verdienen passief inkomen met zelf bitcoins maken
Nederlandse thuiswerkers verdienen passief inkomen met zelf bitcoins maken

Crypto crash geen probleem voor economie

Vicedirecteur van wereldwijde markten bij het IMF, Antonio Garcia Pascual, verklaarde in een interview met CoinDesk dat de verliezen beperkt zijn gebleven tot de wereld van de crypto-activa. De dalingen zijn misschien diep geweest, maar hij ziet dat er geen ‘besmetting’ heeft plaatsgevonden vanuit crypto naar andere markten. Als dat wel het geval was geweest, dan had het uiteindelijk ook grote gevolgen kunnen hebben voor de economie buiten de financiële wereld.

Wel vindt hij het belangrijk om voorzichtig te blijven. Steeds meer mensen investeren in cryptovaluta. De snelle adoptie is met name aanwezig in opkomende markten. Daar hebben het grimmige vooruitzicht op de wereldeconomie, de hoge schulden en de stevige inflatie de grootste impact. Pascual vreest dat het mogelijk is dat een volgende crypto-crash wél leidt tot grotere gevolgen voor de economie.

Advertentie

Nog genoeg andere economische risico’s

De discussie over of de pijn in crypto-markten wel of geen gevolgen zou hebben voor de rest van de economie, is belangrijker dan je misschien denkt. Uit onderzoek blijkt dat alleen Nederland al bijna 2 miljoen crypto-investeerders huisvest. Dat is een forse 14% van de bevolking.

Het interview volgde op de onthulling van het nieuwe IMF-rapport over de economie. Het instituut voorziet grote risico’s voor de economie. Er is volgens de organisatie nog veel onzekerheid over inflatie, de oorlog in Oekraïne, de enorme Chinese huizenbubbel, centrale banken die inflatie willen verminderen en meer.

Een andere IMF-topman verklaarde dat het er nog veel gevaren zijn voor stablecoins. Veel van deze tokens zouden nog erg kwetsbaar zijn omdat ze in plaats van door fiat-valuta worden gedekt door risicovolle activa. Het hoofd noemde specifiek Tethers USDT, maar er zouden er nog meer zijn. Wel zijn er tokens die wél relatief veilig zouden zijn. Al met al blijft het volgens het IMF oppassen geblazen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie