Timo Bult Timo Bult
12/01/2022 09:41 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2022 09:41

Iran keurt gebruik bitcoin voor internationale handel goed

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Iran keurt gebruik bitcoin voor internationale handel goed

Foto: Stephen Barnes/Shutterstock

De centrale bank van Iran (CBI) en het Ministerie van Handel gaan het naar verluidt toestaan om cryptocurrencies als bitcoin (BTC) te gebruiken voor de internationale handel. Door het betalingsplatform van CBI te linken met een cryptocurrency-handelssysteem, zullen bedrijven betalingen kunnen afwikkelen middels digitale valuta. Dat meldt Mehr News Agency deze week.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin voor de handel

Over ongeveer twee weken zou de koppeling van de twee systemen klaar zijn. Vanaf dan kunnen handelaren crypto officieel gebruiken voor het doen van internationale handel. Het hoofd van de Iraanse Handelsontwikkelingsorganisatie legt uit:

“Alle economische actoren kunnen deze cryptocurrencies gebruiken. De handelaar neemt de roebel, de roepie, de dollar en de euro ergens mee, waarmee hij cryptocurrencies zoals bitcoin, een vorm van krediet, kan verkrijgen en kan dit doorgeven aan de verkoper of importeur.”

“Economische actoren kunnen crypto makkelijk en op grote schaal gebruiken. Het veroorzaakt een toename in de export,” aldus het hoofd van de  organisatie. Iran heeft te maken met verschillende economische sancties. Crypto zou uiteraard kunnen helpen deze te omzeilen doordat banken niet langer nodig zijn om een transactie te doen. Of dit ook de insteek is van dit initiatief is niet meteen duidelijk.

Advertentie

Iran’s bruisende crypto-wereld

Dat Iran wel kijkt naar dit aspect van crypto werd vorig jaar maart duidelijk. Toen kwam namelijk een officieel rapport van het centrum voor strategische studies van de Iraanse president naar buiten waarin staat dat bitcoin Iraanse economische actoren de mogelijkheid geeft om deel te nemen aan de internationale handel.

Sindsdien zijn er flink wat bitcoin miners actief geworden in Iran. Dit zorgde de afgelopen maanden weer voor problemen nadat het land met extreme temperaturen te maken kreeg. Hierdoor werd bitcoin mining meerdere keren verboden om de elektriciteit vrij te maken voor het afkoelen of juist opwarmen van huizen. Dit verbod wordt echter waarschijnlijk weer opgeheven zodra het energieverbruik in het land weer afneemt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie