Timo Bult Timo Bult
11/09/2019 14:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/09/2019 14:45

Nieuwe Nederlandse anti-witwaswet sluit mogelijk niet-Europese crypto-bedrijven uit van Nederlandse markt

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe Nederlandse anti-witwaswet sluit mogelijk niet-Europese crypto-bedrijven uit van Nederlandse markt

Zoals eerder al op Crypto Insiders gelezen kon worden, zullen Nederlandse “aanbieders van cryptodiensten” onder het toezicht van De Nederlandsche Bank vallen. Een nieuwe wetswijziging schrijft voor dat dergelijke crypto-bedrijven zich bij DNB dienen te registreren. Naar verwachting zal deze wet op 10 januari 2020 in werking treden. Nu blijkt dat ook bedrijven uit de Europese Unie zich aan deze registratieplicht dienen te houden. Het is echter onduidelijk hoe deze wet voor bedrijven buiten de EU uit zal pakken.
Afgelopen juli werd een wetswijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) naar de Tweede Kamer gestuurd. Middels die wetswijziging zal de Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD5) worden geïmplementeerd binnen deze wet. Bedrijven die cryptodiensten aanbieden, zoals cryptocurrency exchanges en wallet-diensten, zullen zich volgens deze wet bij DNB moeten registreren.
Volgens een woordvoerder van de bank, Tobias Oudejans, zal de wet Nederlandse bedrijven inderdaad verplichten om zich te registreren. Buitenlandse bedrijven mogen echter niet zomaar meer opereren in Nederland. Ook bedrijven binnen de EU dienen zich te registreren volgens de nieuwe wet. Zo staat op de website van DNB:

Voor beide typen aanbieders [wallets en wisseldiensten] geldt op grond van het wetsvoorstel dat het niet relevant is of zij in Nederland gevestigd zijn. Ook aanbieders die vanuit een andere EU lidstaat (incl. EER) in Nederland dergelijke diensten aanbieden, bijvoorbeeld via een website, dienen zich te registreren, ongeacht of de aanbieder al in die lidstaat is geregistreerd.

Hoe de wet de operaties van bedrijven van buiten Europa precies zal gaan beïnvloeden is op dit moment nog onduidelijk. De oprichter van het Nederlandse Crypto2Cash, PJ Datema, denkt dat de wet positief uit kan pakken aangezien het buitenlandse crypto-bedrijven van de Nederlandse markt zal kunnen uitsluiten. Bovendien is het volgens hem een positieve wet aangezien het de crypto-markt in Nederland helpt volwassener te worden, aldus Datema in een reactie aan Coindesk:

Het is echt een goede stap. Ik zeg niet dat ze crypto omarmen. [Maar] we gaan eindelijk vooruit na een lange periode van stilte, … het is goed dat ze actie ondernemen. Als we willen dat de markt volwassen wordt en de deelnemers evolueren … dan is anti-witwaspraktijken (AML) en Know-Your-Customer (KYC)-regelgeving nodig,

Crypto Insider David legt in zijn nieuwste bitcoin (BTC) koers weekanalyse uit dat hij de koers op dit moment bullish vindt! Wil je weten wat hij voor de lange termijn verwacht? Lees dan hier verder.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie