Simon Bosch Simon Bosch
02/08/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/08/2023 06:00

Nieuwe SEC rechtszaak: bedenker crypto project aangeklaagd

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Justin Bieber en Paris Hilton in juridische strijd over crypto

Foto: RomanR/Shutterstock

Begin juni gaf de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de crypto industrie een nieuwe klap door zowel Binance als Coinbase aan te klagen. Beide cryptobeurzen zouden onder andere cryptocurrencies verkopen als ongeregistreerde effecten. Helaas komt er geen einde aan met de rechtszaken, de SEC heeft namelijk ook besloten om Richard Schueler van Hex en Pulsechain aan te klagen.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

SEC klaagt nóg een blockchain oprichter aan

Dat schrijft de toezichthouder in een persbericht. Richard Schueler is de echte naam van Richard Heart, die we kennen als de oprichter van Pulsechain, de UniSwap-fork PulseX en de cryptocurrency HEX. Hij heeft voor deze projecten meer dan 1 miljard dollar opgehaald voor deze projecten door de bijbehorende tokens te verkopen, aldus de SEC. Maar omdat ook hij zich hiervoor niet heeft geregistreerd bij de SEC, betreffen dit verkopen van ongeregistreerde effecten.

De rechtszaak tegen de Hex-oprichter is de zoveelste kraal die de SEC toevoegt aan haar ketting. Zo zijn Ripple, Binance, Coinbase, Kraken en LBRY allemaal al aangeklaagd. Volgens Ripple-CEO Brad Garlinghouse zal de SEC niet stoppen na de zaak tegen Ripple. Wellicht hebben we nu daar de bevestiging van.

Advertisement

Bedenker Hex-blockchain pleegde fraude?

Verder heeft de beleidsmaker kritiek op hoe crypto staking een mogelijkheid is bij Schuelers projecten. Niet alleen vindt de SEC ook crypto staking voldoen aan het verkopen van ongeregistreerde effecten, ook meent de organisatie dat Schueler hiermee fraude heeft gepleegd.

Hij zou namelijk de activa van stakers zelf hebben verkocht om luxegoederen mee te kopen. Denk daarbij aan dure auto’s, horloges en naar verluidt zelfs ‘The Enigma’, een 555 karaat zware zwarte diamant die naar verluidt de grootste van zijn soort is.

Dit wist hij te bewerkstelligen door de transacties van gebruikers te ‘recyclen’, waardoor hij de tokens van nietsvermoedende stakers wist te bemachtigen. Hij zou ten minste 12 miljoen dollar aan coins van anderen hebben gestolen.

De stakingfunctie voor de HEX-tokens is volgens de website goed voor een rendement van maar liefst 38% – daarmee ligt de coin boven de niveau’s die doorgaans gebruikelijk is voor deze mogelijkheid. In plaats van ‘staking’ of ‘investeren’ noemde Schueler aka Heart het ‘offeren’ – iets dat investeerders achteraf gezien ook deden, als de SEC gelijk heeft. Heart zou het geld daarna immers zelf hebben gebruikt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement