Roy van Krieken Roy van Krieken
28/09/2022 06:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/09/2022 06:01

Rusland gaat crypto gebruiken voor handel met China

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rusland gaat crypto gebruiken voor handel met China

Foto: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

Naar verluidt is Rusland op dit moment druk bezig om hun eigen central bank digital currency (CBDC) te ontwikkelen. Dit project zou al in de pilotfase zijn en het doel is volgens Reuters om internationale handel met onder meer China te voeren met deze digitale valuta.

$165 miljoen aan crypto naar terreurorganisatie gestuurd, aldus VS
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Rusland en cryptocurrencies

Een CBDC is eigenlijk niets meer dan de digitale variant van een nationale valuta die wordt uitgegeven door een centrale bank. In het geval van Rusland zou dat dus de digitale roebel zijn. Het plan is om zo snel als volgend jaar al gebruik te maken van deze digitale roebel voor de handel met China. Dit proces wordt op dit moment al door beide landen uitvoerig getest.

Anatoly Aksakov, hoofd van de financiële commissie in het Russische Lagerhuis, gaf onlangs toe dat de geopolitieke crisis de toegang van Rusland tot de internationale handelsmarkt heeft beperkt. Daarom wordt actief gewerkt aan alternatieve manieren van betaling en de digitale roebel lijkt momenteel de eerste keuze:

“Het onderwerp van digitale financiële activa, de digitale roebel en crypto neemt momenteel in de samenleving toe, nu Westerse landen sancties opleggen en problemen creëren voor bankoverschrijvingen, ook bij internationale verrekeningen.”

Aksakov zegt het eigenlijk zelf al; de reden voor deze spoedige uitrol van de digitale roebel heeft alles te maken met Westerse sancties. Door deze sancties, als gevolg van de invasie van buurland Oekraïne natuurlijk, krijgt de Russische economie enorme klappen. De crypto industrie lijkt voor het land een uitweg te bieden.

CBDC’s elders in de wereld

Rusland is echter niet bepaald het eerste land dat een CBDC aan het ontwikkelen is. De voorloper op dit gebied is zonder enige twijfel China. Hier bestaat al een tijdje een digitale yuan die ook al op vrij grote schaal wordt gebruikt.

Een Australische wetgever maakte zich onlangs nog zorgen over de mate van adoptie van deze digitale yuan. Hij wilde dat Australië maatregelen gaat nemen om de invloed van de digitale yuan in het land te beperken. Het zou volgens hem namelijk significante gevaren voor de staatsveiligheid kunnen vormen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie