Roy van Krieken Roy van Krieken
19/09/2022 15:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/09/2022 15:04

Het Terra-effect: Australië wil strenge regulatie van stablecoins

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Het Terra-effect: Australië wil strenge regulatie van stablecoins

Foto: Benny Marty/Shutterstock

Een wetgever in Australië , Andrew Bragg, heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend waarmee stablecoins in het land streng gereguleerd zullen worden. Zo zullen partijen alleen nog stablecoins mogen uitgeven als zij hiervoor een licentie bij de centrale bank hebben. Dit wetsvoorstel komt uiteraard als gevolg van de ondergang van het Terra (LUNA) netwerk waarbij een grote stablecoin (UST) in korte tijd volledig ten onder ging.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Stablecoin regulatie

Het wetsvoorstel, dat de naam Digital Assets (Market Regulation) Bill heeft gekregen, wil “de deur openen voor meer investeringen en groei van de crypto industrie in Australië bevorderen”, dat meldt de Financial Review vandaag. 

Volgens de wet zal het een overtreding zijn om zonder vergunning stablecoins uit te geven. Tegelijkertijd zullen aanbieders van stablecoins reserves bij een Australische bank moeten hebben en elke drie maanden een uitgebreid rapport aan de autoriteiten moeten geven. Daarnaast moeten de uitgevers bereid zijn om op elk moment gecontroleerd te worden.

Bragg gaf aan dat zijn wetsvoorstel direct het gevolg was van de ineenstorting van het Terra-ecosysteem. In mei van dit jaar ging Terra volledig ten onder en ging maar liefst $45 miljard aan waarde in rook op. Dit debacle zorgde er voor dat wetgevers en regulatoren over de hele wereld plotseling met argusogen naar stablecoins keken.

“Wat we de laatste zes maanden of zo hebben gezien is de ineenstorting van belangrijke stablecoins, waaronder de Amerikaanse stablecoin Terra. […] Het is erg belangrijk dat we consumenten beschermen tegen onnodige schade,” zei senator Bragg.

De ‘digitale yuan’

Ook wil senator Bragg Australische bedrijven en burgers beschermen tegen de digitale yuan. Dat is uiteraard de digitale versie van de Chinese nationale valuta. Deze digitale yuan wordt steeds meer gebruikt in Australië en volgens Bragg is dit problematisch voor de nationale veiligheid.

“Die munt zou, als deze in landen de Stille Oceaan of zelfs in Australië algemeen zou worden, de Chinese staat een enorme economische en strategische macht geven die hij nu niet heeft. Dus ik denk dat we daarop voorbereid moeten zijn. We moeten meer weten over deze digitale valuta, dus het wetsvoorstel voorziet in rapportageverplichtingen op dat gebied,” zei hij. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie