Sander van Rijn Sander van Rijn
25/09/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/09/2023 04:00

Rusland wil digitale roebel tegen 2025 op grote schaal invoeren

Nieuws
Rusland wil digitale roebel tegen 2025 op grote schaal invoeren

Foto: Mistervlad/Shutterstock

De Centrale Bank van Rusland heeft ambitieuze plannen onthuld voor invoering van de digitale roebel, een zogeheten central bank digital currency (CBDC). Deze digitale munt moet naar verwachting in 2025 als alledaags betaalmiddel worden gebruikt.

Olga Skorobogatova, vice-voorzitter van de centrale bank van Rusland, deelde dit nieuws tijdens een online les voor schoolkinderen. Het thema van de les was “Evolutie van betalingen: van contact geld tot de digitale roebel.” Deze aankondiging betekent een ingrijpende modernisering van het Russische betalingslandschap.

CBDC’s zijn een soort stablecoins, cryptomunten die gekoppeld zijn de waarde van een andere valuta of activa. In tegenstelling tot andere crypto, zoals bitcoin (BTC), worden CBDC’s uitgegeven door een centrale bank.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Digitale roebel wordt geen vervanging van contant geld

Skorobogatova benadrukt dat de digitale roebel niet bedoeld is om het contant geld volledig te vervangen. Het zou eerder gaan om een aanvullende betaalmethode. Dit geeft de Russische bevolking de flexibiliteit om te kiezen tussen digitale en fysieke betalingen.

Het vergroten van het publieke vertrouwen in de digitale roebel blijft een uitdaging. Uit recent onderzoek blijkt dat 32 procent van de Russen nog terughoudend is tegenover de digitale roebel. Slechts 13 procent van de Russische bevolking toont enthousiasme voor het project en hoopt dat de CBDC nieuwe mogelijkheden biedt.

Volgens de Russische centrale bank is het ook belangrijk om te vermelden dat deze digitale valuta niet gekoppeld is aan biometrische identificatie. Dit is opmerkelijk, gezien de recente wetswijzigingen in Rusland die banken en overheidsinstanties toestaan dergelijke gegevens van klanten te verzamelen.

Advertisement

CBDC moet internationale betalingen vergemakkelijken

Een ander opmerkelijk aspect is de aankondiging van een internationale samenwerking die de Russische centrale bank nastreeft. Rusland heeft plannen om overeenkomsten te sluiten met landen als China, India en de Verenigde Arabische Emiraten, die ook een eigen nationale digitale valuta willen uitgeven.

Deze samenwerking zou de verbinding tussen verschillende betaalsystemen vergemakkelijken. Hierdoor kunnen Russische burgers hun digitale roebels in het buitenland gebruiken en buitenlanders hun eigen digitale valuta in Rusland uitgeven. Het onderstreept de evolutie van wereldwijde financiële systemen die zich klaarmaken voor de komst van de CBDC. Het is mogelijk ook een manier om minder afhankelijk te zijn van de wereldreservemunt: de Amerikaanse dollar.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement